Eva Ras
Eva Ras

Eva Ras pravo ime Eva Marija Balaš Stević je srpska glumica, slikarka i književnica, po nacionalnosti je Mađarska jevrejka rođena u Subotici 1941. godine.
Tih ratnih godina je bila prinuđena da se seli iz mesta u mesto i da se skriva sa familijom kako bi preživeli strahote rata. Bila je dete razvedenih roditelja i vrlo je slabo viđala oca, tek kada je napunila 22. godine otac se vratio u njen život, ona ga je sa ponosom predstavljala i volela još više.

U Beograd je stigla posle završene gimnazije 1959. godine u nameri da završi likovnu akademiju međutim nije prošla prijemni ispit. Kasnije je upisala pozorišnu akademiju, najbolja je bila u recitovanju. Diplomirala je na akademiji za pozorište, film, radio, i televiziju u Beogradu. Prvi novac zaradila je čuvajući slike na Oktobarskom salonu novac je potrošila na nove cipele i šampite. Eva je upoznala svog budućeg supruga slikara i velikog umetnika Radomira Stevića Rasa istog dana kada je diplomirala.

Udala se posle samo par dana zbližavanja sa njim. Upoznali su se u lokalnoj kafani preko zajedničkog prijatelja često je Ras govorio kako je uživao gledajući Evu u pozorištu i da je osećao da će sa njom provesti svoj život. 1964. godine je sa suprugom osnovala Teatar nacionalne drame gde su se izvodile drame domaćih pisaca. Živeli su život iz bajke ali je vremenom on postao trn u oku režimu i komunistima tako su i započele komplikacije u njihovim životima i teški dani. Kada je Evin suprug preminuo 22. novembra 1982. godine sa previše ožiljaka na srcu od malih srčanih udara koje je preživljavao zbog nepravdi koje su mu se dešavale. Saslušanja, progoni, nemaština, sve je to uticalo na Evu da bude još jača i suprotstavi se nepravdi glumom.

Ipak najveću tragediju Eva je doživela kada je njena ćerka Kruna preminula u Parizu u 24. godini. Njena ćerka je bila najmlađa srpska spisateljica koja je objavila tri književna remek dela.

Eva je glumila u preko osamdeset filmova i serija a njene najpoznatije uloge su odigrane u: Zemljaci, Biće skoro propast sveta, Ljubav na seoski način, Babino unuče, Bolji život, Vuk Karadžić, Sivi dom, Lepota poroka, Otac na službenom putu, Vizantijsko plavo, Srećni ljudi, A sad adio, Jesen stiže dunjo moja, Gorki plodovi, Bela lađa, Zvezdara.

Eva Ras se bavi slikanjem više od tri decenije, objavljivala je romane, poeziju i zbirku pripovedaka, prvu knjigu je napisala 1972. godine Nemoj da grakćeš za mnom na stepeništu da sam najlepši, dok su knjige: Divlji jaganci, Siva žena, Davna vremena, Kuća na prodaju, Sa Evom U raj, bile prodate u roku. Iza sebe ima dvadeset napisanih romana i zbirke pesama. Neke od njenih slika nalaze se u kolekciji čuvenog tvorca Majkrosofta Bila Gejtsa. Izlagala je u zemlji i inostranstvu svrstavaju je u slikare marginalne i naivne umetnosti. Neke od njenih najlepših slika su Monahinja Jefimija, Svetlosti Severa, Sv Đorđe na plavom konju, Ana Karenjina, Božija svetlost, i Mesečeva planina na Madagaskaru. Bila je učesnica treće sezone rijaliti programa Farma 2010.

Dobitnica je i svih većih književnih nagrada:
Zlatno pero 2001, Kočićeva knjiga 2003, Zlatni Liber 2003, Uspon godine 2005, Nagrada Bejahada 2007, Plamen strasti 2010, Međunarodna nagrada poezije u Bugarskoj 2012.

Tri njene knjige su prevedene na engleski jezik. Evin citat kroz život jeste da su Ljubav i Vera glavni pokretači kroz život, velika glumica i umetnica je nesalomiva, Eva je primer hrabre i uspešne žene. Ova dama uvek svojom pojavom odiše mirom i harmonijom.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

"NEĆU DA RASKUĆIM BRAK ZBOG KU**E" Jovana Jeremić progovorila o PREVARI, glumica se umešala: "Dva puta sam se razvela"

Vodieljka Jovana Jeremić ne krije da svom partneru ne bi oprostila prevaru u emotivnom smislu, a sa njom se složila i glumica Eva Ras, koja se dva puta razvela.

Izvor: Blic, 22.Sep.2022, 14:02

Detaljnije >>

Njena SMRT obavijena je VELOM MISTERIJE: Ovo je JEDINA fotografija pokojne kćerke Eve Ras koja je dospela u javnost

Njena SMRT obavijena je VELOM MISTERIJE: Ovo je JEDINA fotografija pokojne kćerke Eve Ras koja je dospela u javnost

Sećanje na dan kada je porodica čuvene glumice bila na okupu.. Glumica Eva Ras doživela je veliku porodičnu tragediju od koje se nikad nije oporavila. Njoj je vrlo rano preminuo suprug, a ubrzo zatim preminula joj je i ćerka jedinica. Eva je sve porodične uspomene sakrila od sebe same, porodične fotografije se ne mogu videti kod nje u stanu a od tada uvek nosi samo crnu garderobu. Eva ne voli da se seća tih teških trenutaka, ali jednom prilikom je ispričala...

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2022, 19:23

Detaljnije >>

Eva Ras prozvala Miloša Bikovića: Ni dobar dan mu više ne kažem, poneo se kao đubre

Eva Ras prozvala Miloša Bikovića: Ni dobar dan mu više ne kažem, poneo se kao đubre

Glumica zamera mlađem kolegi kako se poneo prema Branislavu Lečiću tokom meseci kada je bio optužen za silovanje. Eva Ras iza sebe ima punih šest decenija uspešne glumačke karijere, a danas ne preza ni od kakvih komentara i veoma je britka na jeziku....

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 26.Avg.2022, 20:21

Detaljnije >>

Eva Ras oplela po Milošu Bikoviću: Đubre, više mu ni dobar dan ne kažem!

Eva Ras oplela po Milošu Bikoviću: Đubre, više mu ni dobar dan ne kažem!

Proslavljena glumica Eva Ras bila je gošća Kurir televizije i trećeg sata Pulsa Srbije. Popularna glumica je otvoreno pričala o slučaju Branislava Lečića i Danijele Štajnfeld, te rekla kako je branila Lečića, ali je spomenula u negativnom kontekstu i Miloša Bikovića. – Mene su pitali šta mislim o tome. Rekla sam da ne može jedna udavača da optuži čoveka za to i da ja to odmah prihvatim. Ne živimo na divljem zapadu i ne prihvatam to linčovanje. Ja sam se uvek zalagala za pravnu...

Izvor: Luftika.rs, 23.Avg.2022, 17:22

Detaljnije >>

Da, ovo je ona! Lepotica, bez bora, holivudski osmeh... Da li biste prepoznati Evu Ras iz tinejdžerskog perioda? (FOTO)

Da, ovo je ona! Lepotica, bez bora, holivudski osmeh... Da li biste prepoznati Evu Ras iz tinejdžerskog perioda? (FOTO)

Fotografija Eve Ras iz mlađih dana pobrala je sve simpatije korisnika društvenih mreža

Izvor: Story, 21.Jul.2022, 11:21

Detaljnije >>

Srpsku glumicu GAĐALI FEKALIJAMA nasred ulice: Nemaju milosti ni kada imate 81 godinu

Glumica Eva Ras kaže da često trpi torturu na ulici od prolaznika koji se ne slažu sa njenim mišljenjem, zbog čega je na meti čak i fizičkih napada. – Reagujem tako što ih žalim, taj koji ima potrebu da gađa jednu babu fekalijama, mora da ima jedan jako tužan život, jer nije normalno da posle 63 godine bavljenja kulturom, da u Beogradu nemam izdavača. Ne možete nikome ni da zamerate, Bog je veliki – priča Eva koja kaže da je dugo tražila izdavača za svoju knjigu, ali u prestonici...

Izvor: Luftika.rs, 03.Jul.2022, 09:54

Detaljnije >>

Evu Ras prolaznici gađali fekalijama

Evu Ras prolaznici gađali fekalijama

Glumica kaže da često trpi torturu na ulici od prolaznika koji se ne slažu sa njenim mišljenjem.. "Reagujem tako što ih žalim, taj koji ima potrebu da gađa jednu babu fekalijama, mora da ima jedan jako tužan život, jer nije normalno da posle 63 godine bavljenja kulturom, da u Beogradu nemam izdavača. Ne možete nikome ni da zamerate, Bog je veliki", priča Eva koja kaže da je dugo tražila izdavača za svoju knjigu, ali niko nije bio zainteresovan. "Drugo izdanje...

Izvor: B92, 02.Jul.2022, 15:19

Detaljnije >>