Nemačka ratifikovala SSP sa Srbijom

Izvor: B92, 10.Feb.2011, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka ratifikovala SSP sa Srbijom

Berlin -- Poslanici Bundestaga, donjeg doma parlamenta Nemačke, ratifikovali su znatnom većinom glasova Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije.

Za zakon kojim je ratifikovan SSP glasale su sve partije zastupljene u Bundestagu, osim poslanika opozicione Levice.

Državni ministar u ministarstvu inostranih poslova Verner Hojer je ocenio da je Srbija krenula pravim putem i pozitivno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govorio o političkim aktivnostima sprskog predsednika Borisa Tadića, ukazujući na njegovu hrabrost na putu Srbije ka EU.

''Granice na Balkanu su definitivno povučene'', rekao je Hojer, koji je govorio o mestu Srbije u EU, saradnji sa susedima i očekivanjima da Beograd brzo započne dijalog s Kosovom o tehničkim problemima.

On je, takođe, rekao da se od Srbije očekuje da ne blokira evropske perspektive Kosova, dok je Uta Zapf iz opozicione Socijaldmeorkatske partije naglasila da je ratifikacijom SSP Srbija korak bliže EU.

''Glasajte za SSP i olakšajte Srbiji put u EU'', apelovali su u Bundestagu na one zemlje koje još nisu ratifikovale SSP.

U diskusiji o ratifikaciji SSP dominiralo je mišljenje nemačkih poslanika da je Srbiji mesto u EU i da je na tom putu čekaju brojne reforme, a da su pomirenje u regionu, međususedska saradnja, kao i saradnja sa Hagom i dijalog sa Kosovom jedan od zadataka.

Ratifikacijom u nemačkom Bundestagu, Nemačka je postala 12. zemlja koja je dala ''zeleno svetlo'' za SSP, koji je već ratifikovao i Evropski parlament i za čije je stupanje na snagu potrebna saglasnost svih 27 zemalja članica EU.

U Nemačkoj ne postoje politički relevantne snage koje su protiv prijema Srbije u EU, ali postoje one koje ukazuju da neće biti ''omekšavanja'' kriterijuma i da bez njihovog ispunjavanja nema napretka.

Analitičari kažu da je, bez obzira na razlike, baš Nemačka, kao vodeća zemlja moći i odlučivanja u EU, jedna od najvažnijih tačaka podrške Srbiji na putu evropskih integracija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka ratifikovala SSP Srbije i EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2011

BERLIN, BEOGRAD -..Poslanici Bundestaga, donjeg doma nemačkog parlamenta, ratifikovali su danas, velikom većinom glasova, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije i Evropske unije...Za zakon kojim je ratifikovan SSP glasale su sve partije zastupljene u Bundestagu, osim poslanika opozicione...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.