Nemačka ratifikovala SSP sa Srbijom

Poslanici Bundestaga, donjeg doma parlamenta Nemačke, ratifikovali su znatnom većinom glasova Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 10.02.2011.

19:17

Default images

Za zakon kojim je ratifikovan SSP glasale su sve partije zastupljene u Bundestagu, osim poslanika opozicione levice.

Državni ministar u ministarstvu inostranih poslova Verner Hojer je ocenio da je Srbija krenula pravim putem i pozitivno govorio o političkim aktivnostima sprskog predsednika Borisa Tadića, ukazujući na njegovu hrabrost na putu Srbije ka EU.

''Granice na Balkanu su definitivno povučene'', rekao je Hojer, koji je govorio o mestu Srbije u EU, saradnji sa susedima i očekivanjima da Beograd brzo započne dijalog s Kosovom o tehničkim problemima.

On je, takođe, rekao da se od Srbije očekuje da ne blokira evropske perspektive Kosova, dok je Uta Zapf iz opozicione Socijaldemokratske partije naglasila da je ratifikacijom SSP Srbija korak bliže EU.

''Glasajte za SSP i olakšajte Srbiji put u EU'', apelovali su u Bundestagu na one zemlje koje još nisu ratifikovale SSP.

U diskusiji o ratifikaciji SSP dominiralo je mišljenje nemačkih poslanika da je Srbiji mesto u EU i da je na tom putu čekaju brojne reforme, a da su pomirenje u regionu, međususedska saradnja, kao i saradnja sa Hagom i dijalog sa Kosovom jedan od zadataka.

13. zemlja koja je ratifikovala SSP

Ratifikacijom u nemačkom Bundestagu, Nemačka je postala 13. zemlja koja je dala ''zeleno svetlo'' za SSP, koji je već ratifikovao i Evropski parlament i za čije je stupanje na snagu potrebna saglasnost svih 27 zemalja članica EU.

U Nemačkoj ne postoje politički relevantne snage koje su protiv prijema Srbije u EU, ali postoje one koje ukazuju da neće biti ''omekšavanja'' kriterijuma i da bez njihovog ispunjavanja nema napretka.

Analitičari kažu da je, bez obzira na razlike, baš Nemačka, kao vodeća zemlja moći i odlučivanja u EU, jedna od najvažnijih tačaka podrške Srbiji na putu evropskih integracija.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić pozdravio je vest o ratifikaciji SSP u Bundestagu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: