Moguće odlaganje referenduma na severu KiM

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće odlaganje referenduma na severu KiM

Ako se pokaže da će to doneti boljitak ili olakšati položaj vladi i predsedniku Borisu Tadiću spremni smo da razgovaramo o pomeranju roka, kaže predsednik opštine Kosovska Mitrovica

Opštine sa severa Kosova će razmotriti mogućnost odlaganja referenduma zakazanog za 14. i 15. februar na kome bi Srbi sa ovog dela Kosmeta trebalo da se izjasne da li na svojoj teritoriji žele kosovske institucije, najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je posle jučerašnjeg sastanka sa ministrom Goranom Bogdanovićem, predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Prema njegovim rečima, oni ne žele da donose bilo koju odluku koja će biti u suprotnosti sa državnim i nacionalnim interesima.

„Ako se pokaže da će odlaganje referenduma doneti boljitak ili olakšati položaj vladi i predsedniku Borisu Tadiću spremni smo da razgovaramo i o pomeranju roka”, objasnio je Pantić uz podsećanje da su odluku o održavanju referenduma donele skupštine opština i da jedino one mogu da je stave van snage ili da je odlože.

U saopštenju koje je posle sastanka stiglo iz Bogdanovićevog kabineta navodi se da je ministar naglasio da je u ovom trenutku nepotrebno održavanje referenduma te da je povodom ovog pitanja neophodno da politički predstavnici Srba sa severakoordinisano deluju sa vladom i predsednikom Srbijekako bi se postiglo najprihvatljivije rešenje.

Predstavnici opština, kako se dodaje, preneli su Bogdanoviću i svoj stav da predstojeći izbori treba da se održe i na Kosovu i Metohiji.

Sastanku na kome je, kako se kaže u saopštenju, bilo reči o stabilizaciji stanja na terenu i o pronalaženju načina kontrole zapostojeće tenzije na severu pokrajine, kako bi se izbeglo daljekomplikovanje situacije, prisustvovali su predsednici opština Leposavić, Kosovska Mitrovica i Zvečan Branko Ninić, Krstimir Pantić, Dragiša Milović, zamenik predsednika opštine Zubin Potok Srđan Đurović i načelnik okruga Kosovska Mitrovica Radenko Nedeljković.

Pantić i Milović kazali su za „Politiku” da se slažu sa ministrom da je neophodna puna saradnja sa državnim vrhom, odnosno resornim ministarstvima kako bi se našlo rešenje. Oni naglašavaju da odlaganje ili stavljanje van snage izjašnjavanja Srba mogu da donesu samo skupštine, jer to nije u nadležnosti predsednika opština.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 20. januara. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

B. Radomirović – J. Cerovina

objavljeno: 19.01.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moguće odlaganje referenduma na Kosovu

Izvor: Mondo, 19.Jan.2012

Lokalna samouprava će preispitati odluku o održavanju referenduma na severu Kosova zakazanog za 14. i 15. februar. Ministar Goran Bogdanović smatra da je održavanje referenduma u ovom trenutku nepotrebno.

Nastavak na Mondo...

PANTIĆ: MOGUĆE PREISPITIVANJE ODLUKE O REFERENDUMU

Izvor: Kurir, 19.Jan.2012

Mi ne želimo da donosimo bilo koju odluku koja će biti u suprotnosti sa državnim i nacionalnim interesima, rekao je predsednik SO Kosovska MItrovica ..BEOGRAD - Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić najavio je danas mogućnost da lokalna samouprava preispita odluku o održavanju...

Nastavak na Kurir...

Pantić: Vlast da objasni šta je problem sa referendumom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2012

BEOGRAD -..Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je danas da bi resorni ministar Goran Bogdanović ili neko iz Vlade trebalo lokalnim parlamentima na severu Kosova da objasni zbog čega je odluka o održavanju referenduma protivna državnim i nacionalnim interesima..."Nama još...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.