Merkelova od Tadića na poklon dobija zlatovez

Izvor: Blic, 22.Avg.2011, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova od Tadića na poklon dobija zlatovez

Nemačka kancelarka Angela Merkel u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu od predsednika Srbije Borisa Tadića dobiće na poklon Zlatovez, autorke Marije Jovanović, rečeno je u Kabinetu predsednika Republike.

Reč je o delu sa motivima srpske kulturne baštine, iz ciklusa "Zlatne niti", s kraja 19. veka.

Satnica posete

Ponedeljak 22 h - dolazak u Beograd

Utorak 9 h - sastanak sa Ružicom Đinđić 10.30 h - razgovor sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Borisom Tadićem 12 h - sastanak sa Mirkom Cvetkovićem 13 h - ručak 14.30 h - odlazak

Među zanimljivostima vezanim za posetu nemačke kancelarke, mimo oficijelnog programa, jeste i podatak da Merkelovu prati oko 60 ljudi, uključujući najbliže saradnike i savetnike, obezbeđenje i novinare, što se u diplomatskoj praksi - pogotovo kad je reč o velikim silama - smatra prilično skromnim.

Kancelarka, takođe, insistira na tačnosti - lično je "nemački precizna" i to zahteva i od svojih saradnika.

"Sve mora da bude u minut, po planiranoj agendi", kažu za Tanjug poznavaoci kancelarkinog načina rada.

Merkelova će u Beograd stići večeras, spavaće u Hajatu, a sutra ujutru, pre službenih razgovora, susrešće se sa stipendistima fonda "Dr Zoran Đinđić" i predsednicom Upravnog odbora Fonda Ružicom Đinđić.

Nemačka kancelarka posetom Hrvatskoj počela je balkansku turneju, tokom koje će boraviti i u Srbiji i Crnoj Gori.

Kancelarku u Beogradu čuva 3.000 policajaca

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovaće u Beograd večeras u 10 sati, a kako „Blic” nezvanično saznaje, ona će noć pred susret sa srpskim zvaničnicima provesti u predsedničkom apartmanu hotela „Hajat”.

O bezbednosti Angele Merkel brinuće blizu tri hiljade policajaca.

- Reč je o obezbeđenju prvog stepena. Koliko će bezbednjaka doputovati s njom iz Nemačke, to ni mi nećemo znati do poslednjeg trenutka - kaže izvor „Blica” blizak Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Isti izvor tvrdi da obezbeđenje neće biti rigorozno kao prilikom poseta Džozefa Bajdena ili Dmitrija Medvedeva Beogradu.

- Policija je potpuno spremna. Iako je reč o obezbeđenju prvog stepena, mere neće biti toliko rigorozne. Neće biti obavezno spuštanje roletni na zgradama uz trasu kojom se kolona Angele Merkel bude kretala. Čak ni saobraćajnice u glavnom gradu neće biti zatvorene sve vreme, već samo u trenucima dok vozilo i pratnja kancelarke ne prođu kroz određeni deo grada - tvrdi naš izvor.

Povezane vesti: Ako želi u EU, Srbija mora da sredi odnos s Prištinom Merkelova: Dužnička kriza neće uticati na evrointegracije Dačić: Očekujem da poseta Merkelove protekne u pozitivnoj atmosferi Merkelova od sutra u poseti Balkanu Kandidatura Srbije se ne dovodi u pitanje
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.