Međusobna podrška na putu ka EU

Izvor: RTS, 18.Jul.2011, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međusobna podrška na putu ka EU

Lideri Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine istakli su, posle trilateralnog sastanka na Brionima, potrebu za maksimalnom saradnjom i međusobnom podrškom u procesu evrointegracija.

Ubrzanje procesa evropskih integracija u intersu je svih zemalja Zapadnog Balkana, jer je to životno pitanje, ocenili su na Brionima predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović i predsedavajući tročlanog Predsedništva BiH Željko Komšić.

Predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Boris Tadić izjavio je na Brionima da su Srbija i Hrvatska potpisnice Dejtonskog sporazuma, ali da to ne znači da mogu da se mešaju u unutrašnje stvari BiH.

Tadić je rekao da samo institucije BiH i građani te zemlje mogu definisati politiku te države.

"Očekujemo da i BiH bude garant suverenosti i naših država", istakao je predsednik Srbije.

Lideri Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine saglasili su se o potrebi maksimalne saradnje i međusobne podrške u procesu evrointegracija, jer, kako su ocenili posle trilateralnog sastanka, nijednoj zemlji u regionu nije u interesu da druge zaostaju na tom putu.

Predsednik Srbije, na zajedničkoj pres konferenciji, preneo je da su se svi učesnici sastanka saglasili da Srbija treba što pre da dobije datum početka pregovora o članstvu u EU.

"Želimo da svi uđu u Evropsku uniju, zato što i Hrvati i Bošnjaci i Srbi žive u našim zemljama", rekao je Tadić i dodao da je potrebno u regionu stvoriti ambijent koji pospešuje i obećava.

Josipović je rekao da Hrvatska želi da pomogne susedima na putu ka EU, dodavši da će ubuduće jedna od formi saradnje tri države biti redovno održavanje trilateralnih sastanaka najmanje jednom godišnje.

Predsedavajući Predsedništva BiH je ukazao da je na sastanku zaključeno da države moraju da se pomažu, jer nijednoj zemlji nije u interesu da druge zaostaju na evropskom putu.

"Svi želimo da što pre budemo u evropskoj porodici naroda", poručio je Komšić, a sastanku su prisustvovali i članovi Predsedništva BiH - Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović.

Lideri zemalja regiona odlučni su da nastave politiku pomirenja i rešavanja preostalih brojnih otvorenih pitanja - pitanje nestalih, sukcesija, imovinsko-pravna pitanja, granice, koja su nastala kao posledica raspada bivše zajedničke države, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Podržavaju se napori vlada da u duhu dobrosusedskih odnosa rešavaju probleme, a poseban naglasak stavljen je na pitanja bezbednosti i pravosuđa, navodi se u saopštenju.

Lideri su razgovarali i o podsticanju razvoja infrastrukture u regionu, planiranju regionalne mreže autoputeva, brzih puteva, železničkih pruga, logističkih centara i razvoja luka na Jadranskom moru i rekama Savi i Dunavu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.