Konsultacije sa EU i SAD

Izvor: RTS, 28.Avg.2010, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsultacije sa EU i SAD

Predsednik Boris Tadić najavio konsultacije sa Briselom i Vašingtonom o rezoluciji o Kosovu, koja bi bila prihvatljiva i Srbiji i međunarodnoj zajednici. Isključen je jedino kompromis u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova, rekao Tadić.

Zvaničnici Srbije će narednih dana sa Briselom i Vašingtonom imati konsultacije o rezoluciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o Kosovu, odnosno o mogućnosti kompromisa koji bi bio prihvatljiv i Srbiji i stranim partnerima u međunarodnoj zajednici, najavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić, koji je zajedno sa premijerom RS Miloradom Dodikom posetio Užice, rekao je da će se u Briselu i Vašingtonu razgovarati o mogućnosti kompromisa koji će ostati na liniji nacionalnih interesa države Srbije, ali i zadovoljiti velike sile.

Predsednik Srbije je podvukao da je isključen jedino kompromis u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova. "Srbija nikada neće priznati Kosovo. To je crvena linija preko koje nećemo preći", istakao je Tadić i dodao da je o tome obavestio lidere zapadnih zemalja.

"To sam preneo Vesterveleu, i Klintonovoj, i Sarkoziju i Merkelovoj i to kažem svima", istakao je predsednik Srbije i naglasio da mu "nijedan strani političar nikada nije rekao da je priznavanje Kosova uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju".

Predsednik Srbije je odbacio primedbe da se Srbija pre podnošenja rezolucije Generalnoj skupštini UN ni sa kim nije konsultovala.

"To je lažno uverenje. Već smo razgovarali o rezoluciji pre nego što smo je uputili u Generalnu skupštinu. Od Evropske unije nismo dobili nikakve primedbe, ali jesmo od ministarstava inostranih poslova pojedinih zemalja", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, primedbe na dokument imale su pet najvažnijih zemalja EU, takozvane zemlje kvinte, i Sjedinjene Države, dok Rusija, Brazil, Kina, Indija i pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, nisu imale primedbe na srpsku rezoluciju.

On je rekao da stav zemalja "kvinte" ne može da se ignoriše, ali i da Srbija neće odustati ni od Kosova i Metohije, ni od Evropske unije.

"Smatramo da je naša rezolucija veoma kompromisna. Smatram takođe da niko ne može biti protiv pregovora", rekao je Tadić i ocenio da su pregovori Beograda i Prištine prilika da se reši istorijski konflikt albanskog i srpskog naroda.

Srbija će, prema njegovim rečima, nastaviti borbu za Kosovu, iako su joj posle mišljenja Međunarodnog suda pravde iscrpljena pravna sredstva. "Borbu za Kosovo nastavićemo diplomatskim, mirnim putem", zaključio je Tadić.

Dodik: Bih konfuzna i neodrživa

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da "Bosna i Hercegovina ide na sednicu Generalne skupštine UN-a, na čijem dnevnom redu će biti Rezolucija Srbije, na konfuzan i neorganizovan način, bez stava".

"To govori kakva je BiH u suštini, konfuzna, nikakva, neorganizovana i politički neodrživa u budućnosti, bez jasnog stava i principa koji podrazumeva da, braneći svoj teritorijalni integritet, brani i teritorijalni integritet svih drugih zemalja, ne samo Srbije", rekao je Dodik.

On je podsetio da je na sednici Predsedništva BiH pre dva dana srpski predstavnik Nebojša Radmanović tražio da se dogovori podrška rezolucija Srbije u skladu s činjenicom da BiH nije priznala Kosovo.

Boris Tadić je ocenio da je "nedovoljna jasnoća u odnosu prema integritetu Srbije veoma opasna i nikom ne doprinosi, a pre svega predstavlja problem samoj BiH ".

Tadić je pozvao sve političke faktore u BiH da pokažu punu ozbiljnost, jer Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Zajednički projekti Srbije i RS

Tadić i Dodik, zajedno sa delegacijama iz Srbije i Republike Srpske, razgovarali su o sprovođenju projekata u oblasti saobraćaja, odnosno autoputa prema Višegradu i pruzi uskog koloseka između Mokre Gore i Višegrada.

Boris Tadić je najavio i skoro otvaranje mosta na Rači, kao još jedan od infrastrukturnih projekata koji predstavlja "tačke susretanja ljudi s obe strane Drine".

Milorad Dodik je precizirao da bi autoput Požega-Užice-Višegrad jednim delom išao kroz RS prema Romaniji, a drugim prema Trebinju i dodao da će za izgradnju tog puta biti potrebno od pet do 10 godina.

Tadić i Dodik su otvorili radove na graničnom prelazu Kotroman, između Srbije i Bosne i Hercegovine, a zatim u Višegradu prugu uskog koloseka Mokra Gora-Višegrad.

Sastanku u Užicu prisustvovali su ministri Petar Škundrić, Slobodan Milosavljević i Oliver Dulić i ministri Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, Slobodan Puhalac, Nedeljko Čubrilović i Predrag Gluhaković.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Narednih dana konsultacije, u granicama nacionalnih interesa

Izvor: Politika, 28.Avg.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je danas konsultacije sa Briselom i Vašingtonom o rezoluciji o Kosovu u granicama nacionalnih interesa Srbije...Tadić je rekao da će se u Briselu i Vašingtonu ovih dana razgovarati o mogućnosti kompromisa o rezoluciji, „koji će ostati na liniji nacionalnih...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.