Državni vrh se bori za Srbiju u EU

Izvor: Vesti-online.com, 20.Mar.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh se bori za Srbiju u EU

Zvaničnici Srbije, među kojima i predsednik države Boris Tadić, boraviće od 21. do 26. marta u Briselu, gde će evropskim zvaničnicima predstaviti sprovođenje Akcionog plana za ispunjenje statusa kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. U delegaciji Srbije biće i potpredsednik Vlade Božidar Đelić, zamenik premijera Ivica Dačić i šefica Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, preneo je portal EurAktiv Srbija.

Tadić bi u subotu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 26. marta trebalo da se sastane sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom. U ponedeljak i utorak 21. i 22. marta, Đelić i Dačić trebalo bi da

razgovaraju sa komesarkom za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizu Kristalinom Georgijevom i komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malmstrem.

Na sajtu EU nisu navedene teme razgovora, a plan posete nije dostupan ni u pres službi MUP-a Srbije.

Kako je EurAktivu rekao Vladimir Međak iz Kancelarije za evropske integracije, na sastanku Odbora za prelazni trgovinski sporazum biće konstatovane sve značajne mere koje su preduzete od prethodnog sastanka u martu prošle godine i razmotreno u kojoj meri su Srbija i EU ispunile obaveze iz tog sporazuma.

"Bilo je problema u samom sprovođenju Sporazuma, na primer u vezi tranzitnog saobraćaja, što nije funkcionisalo baš kako treba. Liberalizovan je tranzit, ali su neke države članice i dalje tražile dozvole, kao i mi njima, što nije trebalo da se dešava, pa

će se o tome razgovarati", kazao je Međak.

Upitan kako će problem dvostrukih akciza na gorivo u Srbiji uticati na ocenu sprovođenja sporazuma, on je rekao da su u toku dogovori sa Evropskom komisijom o tom problemu i da postoji nekoliko predloga, ali da do konačnog rešenja neće biti objavljivani detalji. On kaže da će biti konstatovana i zabrana izvoza pšenice koju je Srbija uvela uz dogovor sa EU, jer se takve mere moraju i zvanično ubeležiti na sastanku.

Kako je naveo, biće konstatovano i da je Srbija zabranila uvoz nekih vrsta mesa, nakon pojave dioksina u lancu ishrane u Nemačkoj i Holandiji i da je kasnije povukla zabranu pošto je opasnost prošla. Međak je naveo da će u Briselu biti razmotrene i konkretne mere Srbije za jačanje konkurencije, a da će u domenu državne pomoći

biti predstavljen i plan za usklađivanje sa EU do 1. januara 2013. godine.

Biće razmotrene i zakonodavne i praktične mere koje se sprovode u zaštiti intelektualne svojine, dok će tema sastanka stalnog unapređenog dijaloga biti sloboda pružanja usluga, javne nabavke, liberalizacija klretanja kapitala, javno zdravlje i zaštita potrošača, kaže Međak.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.