Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 20.03.2011.
14:09
Beta A

Državni vrh se bori za Srbiju u EU

Zvaničnici Srbije, među kojima i predsednik države Boris Tadić, boraviće od 21. do 26. marta u Briselu, gde će evropskim zvaničnicima predstaviti sprovođenje Akcionog plana za ispunjenje statusa kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. U delegaciji Srbije biće i potpredsednik Vlade Božidar Đelić, zamenik premijera Ivica Dačić i šefica Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, preneo je portal EurAktiv Srbija.

Tadić uskoro u Briselu
 

Tadić bi u subotu 26. marta trebalo da se sastane sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom. U ponedeljak i utorak 21. i 22. marta, Đelić i Dačić trebalo bi da
razgovaraju sa komesarkom za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizu Kristalinom Georgijevom i komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malmstrem.

Na sajtu EU nisu navedene teme razgovora, a plan posete nije dostupan ni u pres službi MUP-a Srbije.

Kako je EurAktivu rekao Vladimir Međak iz Kancelarije za evropske integracije, na sastanku Odbora za prelazni trgovinski sporazum biće konstatovane sve značajne mere koje su preduzete od prethodnog sastanka u martu prošle godine i razmotreno u kojoj meri su Srbija i EU ispunile obaveze iz tog sporazuma.

"Bilo je problema u samom sprovođenju Sporazuma, na primer u vezi tranzitnog saobraćaja, što nije funkcionisalo baš kako treba. Liberalizovan je tranzit, ali su neke države članice i dalje tražile dozvole, kao i mi njima, što nije trebalo da se dešava, pa
će se o tome razgovarati", kazao je Međak.

Upitan kako će problem dvostrukih akciza na gorivo u Srbiji uticati na ocenu sprovođenja sporazuma, on je rekao da su u toku dogovori sa Evropskom komisijom o tom problemu i da postoji nekoliko predloga, ali da do konačnog rešenja neće biti objavljivani detalji. On kaže da će biti konstatovana i zabrana izvoza pšenice koju je Srbija uvela uz dogovor sa EU, jer se takve mere moraju i zvanično ubeležiti na sastanku.

Kako je naveo, biće konstatovano i da je Srbija zabranila uvoz nekih vrsta mesa, nakon pojave dioksina u lancu ishrane u Nemačkoj i Holandiji i da je kasnije povukla zabranu pošto je opasnost prošla. Međak je naveo da će u Briselu biti razmotrene i konkretne mere Srbije za jačanje konkurencije, a da će u domenu državne pomoći
biti predstavljen i plan za usklađivanje sa EU do 1. januara 2013. godine.

Biće razmotrene i zakonodavne i praktične mere koje se sprovode u zaštiti intelektualne svojine, dok će tema sastanka stalnog unapređenog dijaloga biti sloboda pružanja usluga, javne nabavke, liberalizacija klretanja kapitala, javno zdravlje i zaštita potrošača, kaže Međak.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.03.2011. 17:29
Ovo je kao ona pesma "kad se Cigo zazeli medenih kolaca on poslaje Ciganku da po selu vraca" Sad ce u Briselu poceti lelek i kuknjava ako ne daju pare dovode u pitanje pro evropsku vlast u Srbiji. Lepo im je Dezer rekao da su jednu svetlosnu godinu daleko od kandidature. Fondova onda nema, a nema para ni u trezoru Narodne Banke. Standard nam je kao u Albaniji, taman toliko i mi trebamo Evropi. Lideri i eksperti se nasli u nebranom grozdju.
Nedelja 20.03.2011. 17:59
Bbbwwwaaaaaahahahahahaaaa... Kakva ironija od naslova!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online