Dodoik: Nikada nije bilo pritisaka iz Beograda

Izvor: S media, 23.Dec.2010, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodoik: Nikada nije bilo pritisaka iz Beograda

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da niko od srpskih zvaničnika nikada nije vršio pritisak na vlasti u RS, iako je Zapad to od njih ponekad tražio.

"Zapad je, naivno verujući da je moguće uticati na promene, ponekad tražio usluge i od samoga Beograda u tom pogledu. Moram da kažem da nikada iz Beograda nijedan zvaničnik, od ( >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Vojislava) Koštunice do (predsednika Borisa) Tadića i (premijera Mirka) Cvetkovića nisu vršili pritisak koji je bio neprimeren", izjavio je Dodik RTS-u.

Predsednik RS je rekao da su se odnosi Beograda i Banjaluke zasnivali na potpunom uvažavanju pozicije koju brani RS, da je Tadić uložio "ogroman napor da shvati i razume situaciju u kojoj se nalazimo" i da "nikada nije tražio da postupamo mimo naše procene".

"Ni od koga u Beogradu nikada nisam čuo rečenicu: 'Ti moraš to da uradiš'", kazao je on.

Dodik je rekao da je osnovni interes RS jaka i politički i socijalno stabilna Srbija, "jer samo jaka Srbija može da bude od značajne koristi za nas".

"Naš inters se zasniva na tome da Srbija, kao najmoćnija zemlja regiona, ima politički i regionalni uticaj koji je nesumnjiv", kazao je on.

Odnose Beograda i Banjaluke, prema njegovom mišljenju, treba razvijati u okviru onoga što je moguće po Dejtonskom sporazumu, i više od toga, imajući u vidu da je cilj obe države da se uključe u evropsku zajednicu.

"Očuvanje identiteta srpskog naroda, gde god on živi, mora da bude u samom prioritetu nacionalne politike države Srbije", istakao je Dodik i dodao da se u tom pogledu "naši stavovi sa mnogim srpskim političarima potpuno podudaraju".

Srbija je dala veliki doprinos RS učestvujući u privatizaciji Telekoma RS, čime joj je omogućila da preživi najteže vreme, rekao je on.

"Srbija je sa RS radila i nekoliko projekata koji su omogućili da se praktično realizuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Dodik, dodajući da je u svemu tome nezamenjivu ulogu imao Tadić, a da je ranije takve projekte podržavao Koštunica, a danas premijer Cvetković.

Dodik je rekao da je normalizacija odnosa Srbije i Hrvatske dobra i potrebna za otvaranje svih teških pitanja, a da je u tome veliku ulogu imao srpski predsednik.

"Mislim da je upravo uloga Tadića bila odlučujuća, jer je on bio spreman da ide dalje nego mnogi drugi u regionu da bi pokazao i htenje Srbije da normalizuje odnose i napore koji Srbiji daju jednu drugu priliku na putu ka evropskim integracijama", istakao je predsednik RS.

Dodik smatra da ideja trećeg entiteta nije nemoguća i da Hrvati u BiH treba da imaju svoj institucionalni, političko-teritorijalni odraz.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.