Devet decenija Medicinskog fakulteta

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet decenija Medicinskog fakulteta

Svečanom akademijom u Rektoratu, obeleženo 90 godina osnivanja Medicinskog fakulteta u Beogradu. Svečanosti prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Medicinski fakultet u Beogradu obeležio je 90 godina rada, svečanom akademijom u Rektoratu, sa koje je poručeno da je ta institucija jedna od najvažnijih u sistemu obrazovanja zdravstvenih radnika.

Na svečanosti, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Boris Tadić, rečeno je da je Medicinski fakultet jedan od prvih fakulteta koji su osnovani na Univerzitetu u Beogradu, a dekan Vladimir Bumbaširević istakao je da je do sada diplomiralo ukupno 36.000 studenata.

Dekan je naveo da je taj fakultet vodeća ustanova za medicinsko obrazovanje u Srbiji i jedna od najznačajnijih u regionu, dodajući da danas ima 579 nastavnika i 214 saradnika, 31 katedru i adekvatan prostor za izvođenje svih oblika nastave.

Bumbaširević je rekao da je na Medicinskom fakultetu, na kojem trenutno studira oko 3.000 studenata, prošle godine diplomiralo više od 600 studenata, a da svake godine taj fakultet upiše oko 500 novih studenata.

Primena bolonjskog procesa

Prema njegovim rečima, obrazovanje lekara je složen proces, a reforma nastave i na tom fakultetu sprovodi se primenom bolonjskog procesa.

Medicinski fakultet, kako je ukazao, odvaja sredstva i za naučno-istraživački rad, odlazak na različite kongrese, a u okviru "Tempus" projekata dobio je 1,7 milona evra namenjenih za istraživačkom radu.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je da je rad Medicinskog fakulteta veoma važan za obrazovni i zdravstveni sistem.

Milosavljević je zahvalio predstavnicima tog fakulteta i drugim ustanovama koje učestvuju i daju doprinos razvoju i napretku zdravstva u Srbiji.

Zdravstveni sistem spada u bolje vrednosti koje Srbija ima, naveo je Milosavljević, podsećajući da je na ekonomskom forumu u Davosu zdravstveni sistem Srbije svrstan na 46. mesto u svetu.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević naveo je da su svi fakulteti u Srbiji imali sličan razvoj kao Medicinski fakultet, dodajući da se školovanje ljudi mora prilagoditi realnom tržištu.

Nastava ne engleskom jeziku

Kontinuirano školovanje podrazumeva učenje kroz ceo život, rekao je rektor i dodao da je pored formalnog važno i neformalno obrazovanje, a značajno je i to što se na Medicinskom fakultetu nastava odvija i na engleskom jeziku.

Kovačević je naveo da je Srbija načinila veliki pomak kada je reč o nauci i obrazovanju, navodeći primer da je Srbija u pogledu citiranja u naučno-istraživačkim časopisima zabeležila napredak.

Predsednik SANU akademik Nikola Hajdin rekao je da su istraživanja Medicinskog fakulteta orijentisana na korisnost i dodao da je to veoma važno.

Na svečanosti je dodeljena nagrada najboljem diplomiranom studentu školske 2009/2010. godine, Tijani Janjić, koja je fakultet upisala 2004. godine, a diplomirala u junu 2010. godine sa prosečnom ocenom 9,92.

Uručene su i nagrade za naučni i pedagoški rad Medicinskog fakulteta, i plakete zahvalnosti predstavnicima Univerziteta u Beogradu, Kliničkog centra Srbije i Instituta za anatomiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.