Izvor: Blic, 24.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bori se sam!

Premijer Srbije Vojislav Koštunica juče je na sednici Vlade pokušao da nametne koalicionim partnerima iz DS i G17 plus zaključak da će Vlada Srbije sporazum sa Briselom smatrati nevažećim ukoliko EU pošalje civilnu misiju na Kosovo. Ovakav stav, koji je bio i njegov uslov za podršku Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora, članovi Vlade iz redova DS i G17 plus su glatko odbili. Tačnije, nisu dozvolili čak ni da se o takvom zaključku raspravlja na sednici Vlade, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saznaje „Blic" od članova Vlade Srbije.



Na jučerašnjoj sednici predlog DSS o dopuni koalicionog sporazuma nije bio uopšte na dnevnom redu. Međutim, bila je informacija o Kosovu i tada je premijer pokušao da obrazloži tezu da bi Vlada mogla da se odredi i prema misiji EU.

- Članovi DS nisu prihvatili takvu inicijativu, a potom je ministar pravde Dušan Petrović rekao da se ne može raspravljati o nečemu što nije ni prošlo nadležne odbore. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić bio je još oštriji i postavio je pitanje u čemu je svrha jednog takvog zaključka. S obzirom na to da nije bilo većine, Koštunica je povukao predlog - tvrdi sagovornik „Blica" koji je prisustvovao sednici.

Razgovor u Moskvi

Izvor „Blica" iz DS kaže da se ova stranka neće pismeno obraćati DSS povodom aneksa koalicionog sporazuma, jer je njihov kandidat već rekao šta misli o ponudi koalicionih partnera. Ostaje nejasno da li ovo znači i ozbiljan rascep među koalicionim partnerima. Izvori „Blica" navode da će prvu priliku da razgovaraju Tadić i Koštunica imati već danas u Moskvi, na marginama potpisivanja energetskog sporazuma sa Rusijom. Međutim, upućeni tvrde da odnosi u Vladi neće biti poremećeni, ali i da će morati da se „peglaju" posle drugog kruga izbora.

Narodnjaci su prekjuče ponudili Tadiću podršku u drugom krugu izbora uz uslov da bude poništen parafirani sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom ukoliko EU odluči da pošalje misiju na Kosovo, kao i da to bude i zaključak Vlade Srbije. Kandidat DS za predsednika Srbije tu ponudu je odbio, a juče nije prošla ni na Vladi Srbije. Tadić je odmah po objavljivanju uslova DSS i NS saopštio da neće dozvoliti da mu bilo ko postavlja uslove za podršku u drugom krugu izbora.

- Neka mi niko ne postavlja uslove za podršku u drugom krugu. Spreman sam da učestvujem u ovoj političkoj utakmici do kraja i da se apsolutno žrtvujem za ovu stvar, ali ne dozvoljavam da iko postavlja uslove evropskoj budućnosti Srbije, da postavlja uslove za budućnost naše dece - odgovorio je Tadić preksinoć, na predizbornoj konvenciji u Smederevu. Tadić je „svim demokratskim partijama u Srbiji" poručio da 3. februara niko nema pravo na lični interes, i da se sve snage koje su bile ujedinjene 5. oktobra 2000. moraju ponovo složiti radi opšteg interesa građana Srbije.

- Mojim petooktobarskim prijateljima kažem: nema između Tome i mene nikoga. Ili dža ili bu, ili crno ili belo, nema međurešenja - rekao je Tadić. - Razmislite za trenutak gde želite da Srbija bude, kako da izgleda. Lako bi bilo da je ovo moja lična stvar, ali ovo je naša zajednička stvar. Ja sam ovde da obezbedim budućnost za sve nas, to je moja uloga, a vi, gospodo, razmislite o sopstvenoj odgovornosti u ovom trenutku i nemojte da mi postavljate nikakve uslove - poručio je Tadić. Kako je istakao, htenja svih najmudrijih Srba u prošlosti bila su sabrana u jednoj ideji - da Srbija mora biti deo Evrope, i da taj put nema alternative.

„Imam više vazduha za trku"

- Niko nema pravo da vređa naše dostojanstvo, kako ovi iz sveta tako i ovi među nama. Nemaju pravo ni oni da vređaju naše dostojanstvo i nadu svakog pojedinačnog čoveka u ovoj zemlji. Mogu da vređaju mene, ja hoću da primim u ime građana sve te uvrede - kazao je Tadić. Prema njegovim rečima, predstojeći drugi krug predsedničkih izbora odlučujući je za Srbiju, jer njena budućnost zavisi od toga koji će od dva kandidata pobediti.

Tadić je drugi krug izbora uporedio sa atletskom trkom na 800 metara u kojoj jedan protivnik pušta drugog da bi ga potom pobedio u završnici.

- Ulazimo u završnicu, u poslednjih sto metara, a on već zna da ja u plućima imam više vazduha. I po vodi sam spreman da trčim da pobedimo - rekao je Tadić.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je juče da nije jasno šta može biti sporno u aneksu koalicionog sporazuma o evropskim integracijama koji je DSS-NS ponudio Demokratskoj stranci.

- Odgovornost za neprihvatanje ponuđenog sporazuma je na DS, a naravno da je njihovo pravo da ne žele da prave zajednički sporazum sa DSS o drugom krugu izbora - rekao je Mladenović. On je ocenio da predlog aneksa sporazuma DSS-NS „Demokratska stranka razume kao uslovljavanje" za podršku u drugom krugu predsedničkih izbora.

- Ponudili smo sporazum oko jasnog stava o Kosovu i Metohiji i misiji Evropske unije čiji bi dolazak imao za cilj da rasparča Srbiju - kazao je Mladenović. On je dodao da aneks sporazuma „u celosti proizilazi iz rezolucije Skupštine Srbije i predstavlja zaštitu opštih nacionalnih i državnih interesa i neophodnu garanciju srpskom narodu na Kosovu i Metohiji u pogledu zajedničkog čvrstog i principijelnog stava", ali nije objasnio zašto je te dokumente potrebno dodatno potvrđivati.

Programski direktor CeSID Marko Blagojević ocenio je da će, zbog odluke da odbije ponudu „narodnjačke koalicije", predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić „politički profitirati" u drugom krugu izbora.

- Izbor koji je Tadić napravio je iz perspektive njegovih političkih interesa logičan, jer su potencijali koji se nalaze na toj strani (proevropski orijentisanih birača) veći nego potencijal koji se nalaze na strani koju on očigledno nije izabrao da uzme u obzir kao svoju ciljnu grupu - rekao je Blagojević agenciji Beta.

Ministri poljoprivrede i ekonomije, Slobodan Milosavljević i Mlađan Dinkić, izrazili su uverenje da Vlada Srbije neće biti ugrožena ukoliko Demokratska stranka Srbije ne podrži Borisa Tadića u drugom krugu izbora. Nakon sednice Vlade, Dinkić je rekao da stranka G17 plus na čijem je čelu nije dobila predlog izmene koalicionog sporazuma, ali da bi taj aneks odbila.

Govoreći o podršci u drugom krugu izbora, ministar Milosavljević je ocenio da je Tadić u prvom mandatu bio predsednik svih građana i da, zbog toga, od građana, a ne od partija, traži podršku na izborima. Milosavljević očekuje da će građani prepoznati Tadićev napor da od Srbije napravi jaku i stabilnu zemlju i da će ga podržati na izborima.

Ilić: Cenim i Tadića i Nikolića

Lider Nove Srbije Velimir ilić u izjavi za „Blic" kaže da je iznenađen Tadićevom reakcijom.

- Tadić nije trebalo da na takav način odbaci aneks. Ja jesam iznenađen. Pregovara se, nismo mi njemu protivnici koji mu ne misle dobro. I nema nikakvih problema, samo je trebalo da razgovaramo - kaže Ilić.

Na pitanje da li će DSS-NS ipak pružiti podršku kandidatu DS i pored njegovog odbijanja aneksa, Ilić kaže: „Razgovaraćemo još o tome".

- Ali ne znam, verujte, šta da mislim o tom odbijanju. Valjda mu ne treba podrška, ne razumem. Nije to neki aneks, nego odredba Ustava koja je vrlo važna. Ali, nema nikakvih problema. Samo, ne mogu ja da mu pomognem ako njemu ne treba pomoć. Meni je drago ako smatra da je toliko jak. Pa neka pobedi, nemam ništa protiv. Cenim i njega i Nikolića, uvažavam obojicu. Ali to je, eto, bio neki minimum da se prihvati, nešto iz Ustava, i nije to nikakva ucena - kaže Ilić.

On nije precizirao kako će se odbijanje aneksa odraziti na stabilnost Vlade.

- Ne znam. Videćemo. Ovo su vrlo važne teme i ovo je odluka koja piše u Ustavu i ne vidim neke posebne probleme da se to i prihvati. Želeo bih da ova vlada bude uspešna i moramo se dogovarati. Ne treba niko da bude uveren da je tako jak - ističe Ilić.

Dinkić: Strah investitora od SRS

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je juče rekao da postoji strah vodećih finansijskih svetskih organizacija od pobede kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji, kao i da su pojedine kompanije već najavile da odustaju od ulaganja u Srbiju dok se ne vidi ishod izbora.

- Jedna od vodećih kompanija za proizvodnju cipela 'Geox’, oni hoće da prave te cipele u Srbiji i planirali su da to rade ili u Pirotu ili u Vranju. Poslali su nam zvanično saopštenje da odlažu svoj dolazak da vide ko će dobiti na ovim predsedničkim izborima. Drugim rečima, ishod predsedničkih izbora i tekako utiče ne samo na politiku, uticaće na živote ljudi", kazao je Dinkić.

On je ocenio da je uslov koalicionih partnera za podršku kandidatu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora nekorektan i da predstavlja lošu poruku. Dinkić je u izjavi za Radio B92 pozdravio odluku Tadića da ne prihvati ponudu Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije o podršci u drugom izbornom krugu uz uslov da bude poništen parafirani sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije EU, ako Unija odluči da pošalje misiju na Kosovo. „Tadićev odgovor je bio vrlo dobar, odličan. Srbija prosto nema drugu perspektivu nego da ide u EU. Takva vrsta uslovljavanja je potpuno neprihvatljiva", rekao je Dinkić. On smatra da je nekorektno da se pitanje aneksa koalicionog sporazuma o evropskim integracijama postavlja usred izborne kampanje, jer koalicioni sporazumi mogu biti menjani, ali ne tokom izbornih kampanja.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.