BiH: Komemoracija u Donjoj Gradini

Izvor: B92, Tanjug, 11.Apr.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Komemoracija u Donjoj Gradini

Banja Luka -- Srbija i Hrvatska traže rešenje za vansudsko poravnanje, izjavio je predesnik Srbije Boris Tadić na obeležavanju 65. godišnjice proboja logora Jasenovac.

U Donjoj Gradini danas je obeležena 65. godišnjica proboja logoraša u Jasenovcu uz poruku predsednika Srbije Borisa Tadića da je taj dogadjaj podsticaj i drugima da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ograde od zločina počinjenih prema Srbima, i premijera Republike Srpske Milorada Dodika da je RS garant da se zločin nad srpskim narodom u BiH više nikada neće ponoviti.

Najviši zvaničnici Republike Srpske i BiH, predsednik Srbije, predstavnici međunarodnih institucija, verskih zajednica i članovi porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila okupili su se u Donjoj Gradini, kako bi odali poštu žrtvama stradalim u tom logoru.

Predsednik Srbije poručio je narodi moraju pronaći snage da zajedno žive u budućnosti, kao dobri susedi.

"Uprkos stašnim žrtvama, moramo pronaći snage za pomirenje. to je poruka koju hoću da pošaljem danas iz Banjaluke, iz Repubike Srpske, to je poruka koju šaljem i iz Beograda, kao predsednik Srbije”, rekao je Tadić.

Tadić je izjavio da se traga za modalitetom za vansudsko poravnanje između Srbije i Hrvatske kojim se ne bi porekao pravni poredak i zaštitili zločinci.

On je poručio da Srbija vodi principijelnu politiku prema kojoj svi koji su počinili zločine moraju da odgovaraju, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH, ako želi da bude i država Srba, mora da prizna da je u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nad Srbima počinjen genocid.

"Republika Srpska se ne može dovoditi u pitanje. Za nas je ona svetinja i biće branjena kao takva, ali ona je sigurno utočište ne samo za Srbe, već za sve narode koji žele da žive u njoj", poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je RS stvorena kao izraz volje srpskog naroda i institucija njegove zaštite.

Član Predsedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović rekao je da je srpski narod u prošlosti preživeo brojna stradanja, ali da danas stoji okrenut budućnosti insistirajući na vrednostima humanizma na kojima počiva savremena Evropa.

"Bez obzira na razmere stradanja nijedan narod koji je gajio kulturu sećanja nije nestao s lica zemlje", istakao je Radmanović.

"Tražimo istinu, a ne osvetu", rekao je Radmanović, kao i da je Donja Gradina mesto nacionalnog stradanja srpskog naroda, ali i mesto njenog moralnog uzdignuća.

Dodik i Radmanović su, osvrćući se na zločine iz poslednjeg rata u BiH, izjavili da svi zločini moraju biti individualizovani, a zločinci kažnjeni, kao i da nijedan od tri konstitutivna naroda u BiH ne sme skrivati one koji su odgovorni za zločine nad drugim narodima.

U Spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj, na grobnom mestu "Hrastovi", vladika banjalučki Jefrem danas je služio parastos povodom obeležavanja 65 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac.

Na istom mestu danas su upućene molitve jevrejske i romske zajednice za nevino stradale jasenovačke žrtve.

Logor Donja Gradina nalazio se na teritoriji BiH, preko puta Jasenovca, i formiran je 1941. godine. Prema nekim procenama, u Donjoj Gradini ubijeno je više od 360 hiljada ljudi.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.