Beograd gura „Južni tok” na Dimitrovgrad, „Gasprom” na Zaječar

Izvor: Politika, 11.Avg.2010, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd gura „Južni tok” na Dimitrovgrad, „Gasprom” na Zaječar

O trasi gasovoda razgovarali su srpski predsednik Boris Tadić i bugarski premijer Bojko Borisov. – Moskovski „Komersant” tvrdi da se dogovori prave iza leđa „Gasproma”

Moskva, Dimitrovgrad – Srbija je dogovorom sa Bugarskom o ulasku gasovoda „Južni tok” u Srbiju kod Dimitrovgrada odlučila da progura svoju ideju trase uz pomoć bugarskih vlasti, ocenio je moskovski dnevnik „Komersant”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
List u članku pod nazivom „Južni tok zaobilazi ’Gasprom’” piše da su se prošlog vikenda predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Bugarske Bojko Borisov dogovorili da „Južni tok” iz Bugarske uđe u Srbiju kod Dimitrovgrada, iako se tome do sada protivio „Gasprom”. Dnevnik navodi da je Beograd od samog početka bio zainteresovan za takvu trasu, ali da nije mogao da ubedi „Gasprom”, te da je pokušao da izdejstvuje svoje ideje preko Sofije, koja je donedavno ucenjivala Moskvu neulaskom u „Južni tok”. Srpsko-bugarski dogovor oko „Južnog toka” samo se na prvi pogled tiče isključivo te dve zemlje. U suštini, on se tiče interesa svih ključnih učesnika projekta, i pre svega „Gasproma”, ukazuje list.

Dnevnik dodaje, pozivajući se na srpske izvore, da iako trasa gasovoda kroz Srbiju nije konačno utvrđena, između Moskve i Beograda postoji preliminarni dogovor da gasovod uđe u Srbiju kod Zaječara. Na tome je, kako navodi „Komersant”, insistirao upravo „Gasprom”, smatrajući da je to jeftinija varijanta.

Beograd je bio zainteresovan za ulazak kod Dimitrovgrada, jer bi tada gasovod prolazio kroz celu teritoriju Srbije, dok bi „zaječarskom varijantom” bio „odsečen” ceo jug Srbije, zajedno sa Nišom.

„Komersant” piše da je Rusija jedva ubedila Bugarsku da učestvuje u „Južnom toku” i da je Moskva morala da učini značajne ustupke. Dnevnik navodi da u „Gaspromu” srpsko-bugarski dogovor „nije ostao neprimećen, ali da nije izazvao posebnu zabrinutost”. „Konačna trasa gasovoda ’Južni tok’ biće utvrđena tehničko-ekonomskim osnovama”, rekli su „Komersantu” u „Gaspromu”, dodavši da te osnove razrađuje upravo „Gasprom”. Toj kompaniji, međutim, neće biti jednostavno da se bori sa usaglašenom pozicijom dva partnera, u ovom slučaju Srbije i Bugarske. Zato, iako balkanski deo „Južnog toka” već počinje da se nazire, borba oko njega još predstoji, zaključuje list.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se razmatraju opcije ulaska gasovoda „Južni tok” u Srbiju kod Zaječara ili kod Dimitrovgrada. „Bugarski i ruski partneri i Srbija obaviće konsultacije o tome i videti gde je najracionalnije da gasovod uđe u Srbiju”, rekao je Tadić u Dimitrovgradu na pitanje dopisnika agencije Beta.

Tadić je dodao da je o mestu ulaska gasovoda u Srbiju, što je projekat ruskog „Gasproma”, razgovarao s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom tokom posete Varni prošle sedmice. On je naglasio da „nije najvažnija stvar da li će krak ’Južnog toka’ ući u Srbiju kod Dimitrovgrada ili kod Zaječara”. „Gde god da ’Južni tok’ uđe u Srbiju, kasnije ćemo pristupiti gasifikaciji čitave zemlje”, rekao je Tadić.

Na pitanje novinara da li je tačno da se on zalaže za varijantu da gasovod uđe kod Dimitrovgrada, a da su Rusi za Zaječar, on je kazao da bi „bilo vrlo korisno za Srbiju kada bi gasovod ušao kod Dimitrovgrada”. „Tada bismo o jednom trošku mogli lakše da gasifikujemo veći deo teritorije Srbije, dakle da vodimo računa o nacionalnim interesima Srbije”, kazao je predsednik Srbije.

Tadić je ocenio da dobrih strana ima i ako gasovod uđe kod Zaječara, jer će istočna Srbija, Negotin i Negotinska krajina dobiti važnu infrastrukturu.

Predsednik Srbije ocenio je i da time što je Bugarska punim kapacitetom ušla u realizaciju „Južnog toka” raste verovatnoća bržeg početka izgradnje gasovoda.

----------------------------------------------

Tadić: Izlaz za Srbiju je u proizvodnji i izvozu

Niš – Naša država mora da se okrene proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda na strana tržišta i u tome je njena najveća šansa. Uz velike investicije u privredi, zapošljavanje i stvaranje kvalitetnog poslovnog ambijenta, posebno onog u oblasti proizvodnje hrane, i dobrih odnosa između poljoprivrednih proizvođača i trgovina možemo se nadati oporavku zemlje i kvalitetnijem životu građana. Ovo je juče u Nišu rekao predsednik Srbije Boris Tadić, koji je na početku posete gradu obišao proizvodne pogone Industrije začina i praškastih proizvoda „Jumis”. U razgovoru sa poslovodstvom ove niške fabrike i vlasnikom fabrike Miodragom Kocićem, predsednik Tadić upoznao se sa proizvodnim asortimanom i planovima.

– Razvoj malih i srednjih preduzeća predstavlja izlaz Srbije iz krize i nudi najveću mogućnost da se sačuva makroekonomska stabilnost. Naročito nam je važno pospešivati proizvodnu delatnost jer će time biti omogućeno otvaranje novih radnih mesta, a konkurentnošću i kvalitetom naših proizvoda treba se izboriti za bolji i veći izvoz – rekao je Boris Tadić.

Prolazeći pored linija i savremenih mašina za preradu povrća i izradi i pakovanje začina, predsednik Tadić zadržao se u razgovoru sa radnicima „Jumisa”, u kojem je 230 zaposlenih.

Predsednik Tadić je u pratnji gradonačelnika Niša Miloša Simonovića posetio potom novootvorenu Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, gde ga je direktor profesor dr Dragan Krasić upoznao sa razvojem stomatoloških službi i posebno sa unapređenjem usluga pacijentima u oblasti hirurgije zuba i vilice. Objekat je, rekao je dr Krasić, završen prošlog proleća od kada se u njemu i zbrinjavaju pacijenti iz velikog dela jugoistočne i južne Srbije. Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju, rečeno je, jedina je ustanova takvog tipa u Srbiji van Beograda i Novog Sada.

– Na više od 1.500 metara kvadratnih prostora su tri velike i najmodernije hirurške sale, od kojih je jedna za urgentne intervencije, zatim ambulante, prijemni centar, kao i stacionarni deo sa tridesetak postelja i svim pratećim službama i najsavremenijom opremom. Zahvaljujući tome naša ustanova je referentna za veliko područje naše zemlje od centra Šumadije do samog srpskog juga, odnosno od Pirota i Zaječara na jugoistoku, do Kosova i zapadne Srbije jer imamo sopstveni i izuzetno opremljen hirurški prostor i, svakako, visokostručne kadrove – rekao je profesor dr Dragan Krasić.

Posebno je rečeno da će Klinika za hirurgiju glave i vrata kao i stomatološka biće nastavna baza za studente medicine i stomatologije..

O velikim investicijama u niškom i srpskom zdravstvu predsednika su juče obavestili državni sekretar Nevena Karanović i generalni direktor Kliničkog centra u Nišu profesor dr Srbobran Trenkić.

U kasnim popodnevnim časovima predsednik Srbije Boris Tadić je u šetnji centrom grada razgovarao sa građanima Niša.

Toma Todorović

----------------------------------------------

Koridor 10 će se brzo isplatiti

Dimitrovgrad - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u Dimitrovgradu izjavio da bi se „Koridor 10 mogao isplatiti u vrlo kratkom periodu, jer se procenjuje da bi Srbija u godinama koje dolaze od njega mogla da ostvaruje profit od čak 290 miliona evra”.

Prilikom obilaska radova na Koridoru 10, na obilaznici oko Dimitrovgrada, Tadić je rekao da je dobio uveravanja od izvođača radova da će čitav posao izgrdnje obilaznice biti gotov do aprila 2012. godine. „Ako bude falio mesec, dva, ili tri, to je manje važno. Mnogo je važnije da kvalitet radova bude dobar”, kazao je Tadić i dodao da će na ovom potezu Koridora 10 biti izgrađena dva tunela i sedam mostova – „to je kompleksna deonica i biće potrebno dosta vremena da se završi”. Po njegovim rečima, namera je da se u svakom delu Srbije pokrenu radovi na energetskim i saobraćajnim infrastrukturnim projektima.

Tadić se u Dimitrovgradu osvrnuo i na problem sa budžetskim deficitom u Srbiji, rekavši da će se pažljivo analizirati budžetska politika za narednu godinu. „Mi želimo da završimo sve projekte, ali ne možemo da se zadužujemo na taj način što bi stvorili novu rupu u finansijskom sistemu Srbije”, kazao je Tadić.

M. Penčić

----------------------------------------------

Trgovački lanci ne smeju da žive na uštrb proizvođača

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da trgovački lanci ne smeju da žive na uštrb proizvođača, ali da u Srbiji postoje preduzetnici koji se bave samo svojom proizvodnjom i ne vode računa o onima koji su ekonomski oslonjeni na njih.

Tadić je, prilikom posete fabrici „Jumis”, rekao da je potrebno da postoji komplementarnost između proizvođača i trgovaca i da rokovi plaćanja ne smeju da budu predugi, jer dovode u pitanje likvidnost proizvođača. „Rokove treba smanjivati do 90 dana. Svi duži rokovi isplate su vrlo opasni za proizvođače”, kazao je on.

Tanjug

----------------------------------------------

Konačnu ocenu o nuklearki doneće vlada

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je lično izrazio spremnost da Srbija učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj, ali da je to investicija planirana za naredne decenije o kojoj će konačnu ocenu, nakon analize, doneti Vlada Srbije.

Tadić je novinarima ponovio da je sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim u petak u Varni razgovarao o potencijalnom ulaganju u nuklearno postrojenje „Belene” i istakao da „i energetski stručnjaci smatraju da Srbija treba da učestvuje u takvom projektu”.„Srbija mora da investira u energetska postrojenja”, zaključio je Tadić.

Tanjug

objavljeno: 11/08/2010
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.