Tači za referendum o sporazumu sa Beogradom

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2018, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači za referendum o sporazumu sa Beogradom

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da bi građani Kosova trebalo da se izjasne na referendumu da li su za mirovni sporazum sa Srbijom, koji bi omogućio Kosovu učlanjenje u Evropsku uniju, NATO i Ujedinjene nacije, ili žele da se živi u neprijateljstvu sa susednim državama i u izolaciji.

"Ja znam da će oni izabrati prvu opciju, zato i radim u uskoj koordinaciji sa međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << saveznicima da mir sa susedima i integracija budu potreban izbor", napisao je Tači na Fejsbuk profilu.

U kosovskom zakonodavstvu ne postoji mogućnost organizovanja referenduma, jer referendum nije predviđen ni Ustavom Kosova niti postoji zakon referendumu.

Tači je optužio opoziciju i civilno društvo da su protiv postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, u vreme kada su sve zemlje od SAD do zemalja EU, uključene u napore za postizanje mirovnog sporazuma sa Srbijom, na drugoj strani stoji opozicija koju pomažu "usamljeni glasovi civilnog društva" i koja podršku međunarodne zajednice smatra zlonamernom.

"Nema veće nesreće za državu i građane Kosova nego kada neke opozicione stranke ili pojedinci dovode u pitanje podršku SAD i glavnih saveznika Kosova. To je situacija za žaljenje", napisao je Tači.

On je istakao da su državni suverenitet i teritorijalni integritet Kosova garantovani Ustavom, a ne emocionalnim izjavama "onih koji nemaju ideju kako je dobijena sloboda i nezavisnost" Kosova.

Protivljenje opozicije sporazumu o podeli ili korekciji granica u dijalogu sa Srbijom kosovski predsednik vidi kao "beskurpuloznu propagandu protiv međunarodnih saveznika".

"Takva beskurpulozna propaganda opozicionih partija protiv naših međunarodnih saveznika uvijena u paniku o navodnom dovođenju upitanje državnog suvereniteta je sramna i opasna", napisao je Tači.

Opozicija je ranije danas predala zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj će se zabraniti predsedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podeli ili o korekciji granica.

Tači nema ni podršku dve stranke vladajuće koalicije za promenu, odnosno korekciju granica.

Protiv podele ili korekcije granica izjasnile su se Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska incijativa zamenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su deo vladajuće koalicije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.