Prijave zbog objavljivanja snimka kod Arene!

Izvor: S media, 04.Apr.2011, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave zbog objavljivanja snimka kod Arene!

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je Višem tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog objavljivanja na internetu snimka seksualnog odnosa dvoje mladih kod "Beogradske arene". Ovaj snimak potiče iz sistema video nadzora MUP-a.

U saopštenju se dodaje da je poverenik Rodoljub Šabić završio postupak nadzora u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << slučaju, i MUP-u izdao upozorenje da nije preduzeo sve tehničke, kadrovske i organizacione mere zaštite podataka kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Šabić je MUP-u dao zahtev da ga u roku od 15 dana obavesti o preduzetim i planiranim merama i aktivnostima za otklanjanje nepravilnosti.

- Reč je o dogadjaju koji predstavlja izuzetno grubu povredu privatnosti i ozbiljno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - naveo je poverenik za informacije od javnog značaja. - Okolnosti ukazuju na to da je video snimak suprotno Zakonu obradjivan od strane NN službenog lica MUP-a koje ga je mimo svrhe zbog koje je sačinjen snimilo na prenosni medij i iznelo van službenih prostorija, nakon čega je postavljen na Internet, gde se i sada nalazi na velikom broju adresa.

Unutrašnja istraga zbog porno snimka

Istraga o "seks snimku" kod Arene

Šabić je dodao da je nadzorom utvrdjeno odsustvo potrebnih procedura kao i postojanje bezbednosnih propusta koji su doveli do incidenta.

- To svakako ne bi bio slučaj da se restriktivnije, po jasnim, preciznim, unapred utvrdjenim procedurama, sa većom kontrolom i pažnjom pristupalo ovim vrlo delikatnim podacima. U tom smislu, izdao sam Upozorenje u kome u 14 tačaka ukazujem na mere i aktivnosti koje treba preduzeti radi otklanjanja uočenih nedostataka - naveo je Šabić.

Ujedno, on je podsetio da Srbija nema Zakon o video nadzoru, zbog čega je nepoznat ali "izvesno vrlo veliki" broj onih koji se na različite načine bave video nadzorom.

(S media, Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.