Poslednja provera pred Univerzijadu

Izvor: Blic, 19.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja provera pred Univerzijadu

Šefovi delegacija zemalja učesnika Univerzijade i komisija FISU danas stižu u Beograd, gde će do subote sa organizatorima Univerzijade obići sve sportske objekte, Univerzitetsko selo i „Beogradsku arenu", u kojoj će biti svečano otvaranje. Ovo će biti poslednja provera, nakon koje će komisija oceniti dosadašnje pripreme najvećeg studentskog takmičenja i spremnost našeg glavnog grada za ovu značajnu sportsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << manifestaciju.



Sastanak šefova delegacija je najvažniji događaj koji prethodi Univerzijadi i podrazumeva poslednje provere koje vrše međunarodni zvaničnici. Sve zemlje učesnice Univerzijade imaće priliku da se uvere u kakvim uslovima će se takmičiti njihovi reprezentativci. Nakon zvaničnog prijema, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik FISU Džordž Kilijan, će podići kod Univerzitetskog sela zastave Srbije, Beograda, Univerzitetskog sportskog saveza i Međunarodne univerzitetske sportske federacije uz intoniranje nacionalne himne.

- U Beograd će stići 88 predstavnika iz 45 zemalja učesnica, kao i delegacija FISU i nakon trodnevnog obilaska daće svoje sugestije, impresije i zamerke dosadašnje organizacije Univerzijade. U zavisnosti od sportova, delegacije će se podeliti u dve grupe, a nakon svakog obilaska imaće radne sastanke sa organizatorima različitih oblasti priprema. Ovo je veoma važna poseta i nadamo se da će rezultati biti pozitivni – objašnjavaju u „Univerzijadi 2009".

Gosti će imati priliku da vide kako izgledaju potpuno opremljene sobe u Univerzitetskom selu, gde će biti smešteni sportisti. Takođe, zvaničnici će obići objekte u kojima će biti komandni i operativni centar, jer je bezbednost učesnika jedan od najvećih zahteva komisije FISU. Zbog toga, delegacija će proći maršutom kojom će sportisti ići od Sela do restorana u „Ekspo centru". Organizatori su počeli sa čišćenjem ovog koridora, nakon čega će biti postavljena metalna ograda, koja će odvojiti nehigijensko naselje i put kojim će ići sportisti. Zvaničnicima FISU je ovaj put veoma važan i zbog toga će od organizatora tražiti detaljno rešenje za problem nehigijenskog naselja i deponija.

- Zahtev FISU je da zagarantujemo bezbednost za učesnike i zbog toga ćemo metalnim ogradama odvojiti put od naselja. Počeli smo sa raščišćavanjem deponija koje se nalaze na trasi kojom će ići sportisti i mislim da će do Univerzijade sve biti spremno – rekao je Nenad Stevanović, direktor „Beokom servisa".

Plan komisije je da danas obiđe sve objekte u Beogradu u kojima će se održati takmičenje, dok će sutra posetiti Novi Sad, Inđiju, Vršac i Smederevo. Kad je o objektima u Beogradu reč, radovi su počeli u SRC „Košutnjak" gde će se održati takmičenje u skokovima u vodu, dok su u ostalih devet objekata koji su predviđeni za rekonstrukciju završeni samo projekti i radovi tek treba da počnu. Međutim, hale u Inđiji i Smederevu su u završnoj fazi, dok su prema rečima organizatora Novi Sad i Vršac potpuno spremni za takmičenje. Ipak, poslednju reč daće delegacija koja danas stiže u Beograd.

- Do početka Univerzijade rekonstrukcija svih objekata će biti završena. Iako radovi u nekim objektima još nisu počeli, nema više dileme da li ćemo stići, jer moramo. Nijedno takmičenje neće biti dovedeno u pitanje – objasnio je za Ranko Tepavčević.

Poslednji radni sastanak organizatora i delegacije biće održan u subotu, na kom će se održati sesija pitanja i odgovora, a nakon koje će rukovodstvo FISU podneti izveštaj posete Organizacionom i Izvršnom komitetu Univerzijade 2009. Takođe, planirano je da se u subotu u 15 sati održi žreb za ekipne sportove na Univerzijadi, čime će zvanično biti okončana ova poseta.

Univerzijada preuzela objekte u Univerzitetskom selu

Ranko Tepavčević, direktor objekata preduzeća „Univerzijada 2009" preuzeo je juče ključeve od pet stambenih jedinica Univerzitetskog sela od Aleksandra Živanovića, rukovodioca izgradnje. Nakon 656 dana izgradnje, dva meseca pre roka, Univerzijada je dobila na korišćenje objekte, koje će moći danas da obiđe delegacija FISU.

Naselje ukupno ima 14 stambenih zgrada i dve poslovne, a preostale objekte investitor će predavati sukcesivno, kako bi moglo da se krene sa opremanjem.

- U naredna dva meseca predstoji opremanje sela, funkcionalnog centra i komandnog objekta. Veoma nam je značajno da smo objekte dobili na korišćenje, zbog međunarodne delegacije koja će obići naselje i nadam se biti zadovoljna viđenim – rekao je Ranko Tepavčević.

Predlozi za maskotu još danas na www.ub2009.org

Zvanična maskota Univerzijade 2009 ime će dobiti do 1. aprila. Na web adresu www.ub2009.org stiglo je više od 800 predloga, a danas se završava prva faza konkursa, što znači da će glasanje za deset najčešće poslatih predloga početi od sutra. Glasanje će trajati pet dana, nakon čega će volonteri od tri predloga koja dobiju najviše glasova izabrati ime maskote.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.