Izvor: Politika, 02.Mar.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP u atletici u dvorani: u Pragu 643 učesnika iz 49 zemalja

Na Evropskom prvenstvu u dvorani, na kojem će Beograd preuzeti zastavu Evropske atletike, Srbija ima šestoro predstavnika i dve šanse za odličja

Na 33. prvenstvu Evrope u dvorani, koje će se održati od 6. do 8. marta u „O 2 areni” u Pragu među 643 atletičara i atletičarki iz 49 zemalja biće i šestoro reprezentativaca Srbije, od kojih dvoje, s punim pravom, putuju u Prag da se bore za medalje. To su Ivana Španović i Asmir Kolašinac, a njihov uspeh mnogo bi značio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i našoj atletici, jer bi naredni šampionat u beogradskoj „Kombank areni” 2017. dočekali s braniocima medalja. Predstavnici ASS-a i Beograda poneće iz Praga zastavu Evropske atletike, a bilo bi lepo da atletičari ponesu medalje…

Juče su objavljene liste prijavljenih takmičara i sada naši reprezentativci i treneri mogu da prave prve „kalkulacije”. Međutim, tek posle tehničkog sastanka na licu mesta znaće se ko je zaista i došao na šampionat. U svakom slučaju, odstupanja neće biti velika.

Asmir Kolašinac brani zlato u bacanju kugle, za koje je prijavljeno 34 takmičara. On je s ovogodišnjim ličnim rekordom (20,91 m) treći ove sezone iza Nemca Davida Štorla (21,26) i domaćeg bacača Stanjeka (20,94). Štorl će, svakako, biti najveća prepreka našem reprezentativcu u nastojanju da odbrani titulu prvaka Starog kontinenta, osvojenu pre dve godine u Geteborgu. Uostalom, on je dvostruki svetski prvak i olimpijski vicešampion. Bolji lični rekord u dvorani od Kolašinca imaju i Rus Sidorov (20,98), Bugarin Ivanov (21,02), Čeh Prašil (21,10) i Belorus Ližin (21,20), ali oni ove zime nisu bili ni blizu ovih rezultata.

Ivana Španović bi, da nastupa i na 60 m s 7,31, bila brža od 14 učesnica. Ipak, to bi bio preveliki rizik s obzirom na to da u svojoj disciplini, skoku udalj, želi da nastavi niz uzastopno osvojenih medalja na velikim takmičenjima, započet na Svetskom prvenstvu 2013. u Moskvi, kada je osvojila bronzu. Isto odličje osvojila je i na Svetskom prvenstvu u dvorani prošle godine, a zatim prošlog avgusta srebro na Evropskom prvenstvu u Cirihu. Nedostaju joj još samo dva odličja – sa Evropskih šampionata u dvorani, što ima priliku da ispravi već u Pragu, i sa Olimpijskih igara, na šta će morati da čeka do Rija naredne godine.

Španovićeva u konkurenciji 23 skakačice ima drugi rezultat (6,83 m) ove sezone. Na evropskoj rang-listi je treća, ali Britanka Džonson Tompson se opredelila za petoboj, pa bolji rezultat ove sezone ima samo Nemica Zoztene Mogenara, koja je 6,86 m skočila još 11. januara, a na „Malme igrama” 26. februara bila je iza Španovićeve s 6,78 m. Prema ličnom rekordu u dvorani, Španovićeva je s 6,92 m „najduža”. Francuskinja Eloiza Lezije ima 6,90 m, a prošle godine na dva velika takmičenja – Svetskom prvenstvu u dvorani i Evropskom prvenstvu na otvorenom, osvojila je zlatne medalje. Na prvom naša najbolja atletičarka je doskočila do bronze, a na drugom do srebra. Do zlatnih medalja Francuskinja je oba puta došla skokovima od 6,85 m. Međutim, na „Malme igrama” preskočila je tek 6,74 m i to joj je najbolji rezultat sezone.

Goran Obradović, trener naše rekorderke, ne razmišlja o rivalkama:

– Samo da Ivana pri odrazu dohvati dasku…

Ko je gledao njene skokove u Malmeu zna da je naša rekorderka u životnoj formi.

Četvoro preostalih reprezentativaca Srbije nemaju priliku kakvu su sebi izborili Kolašinac i Španovićeva.

Na 1.500 m nastupiće 33 takmičara, a dvostruki finalista Evropskih šampionata u dvorani Goran Nava je ove sezone (3:44,49) bio brži samo od četvorice, ali po ličnom rekordu (3:40,65) je bolji od 17 rivala. Mora se imati u vidu i da je Nava (34 godine) najstariji u ovom društvu. Miloš Raović na 400 m (34 atletičara) je najbolji rezultat, 47,43 sekunde, postavio ove sezone i on je bolji od desetorice rivala, a po ličnom rekordu od osmorice.

Za 3.000 m prijavljene su 22 atletičarke, a Amela Terzić s 9:19,77 iz jedine trke u sezoni ima najslabiji rezultat. Da učenica trenera Zilkića može mnogo brže svedoči njen rekord (9:06,38). Međutim, i ostale takmičarke imaju bolje lične rekorde od rezultata koje su postigle ove sezona i samo je Šveđanka Fogberg bila sporija od naše reprezentativke. Tamara Salaški (400 m) imaće 28 rivalki, a od njenog ličnog rekorda (54,03) postignutog ove sezone sporije su bile samo tri takmičarke.

Ž. B.

objavljeno: 03.03.2015.
Pogledaj vesti o: Beogradska Arena

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.