Cirque du Soleil u Beogradu

Izvor: Blic, 04.Avg.2010, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Cirque du Soleil" u Beogradu

Internacionalna cirkuska trupa "Cirque du Soleil" gostovaće u Beogradu od 24. do 28. novembra, najavio je danas organizator Beogradska arena.

Ova jedna od najpoznatijih umetničkih kolonija, koju je 1984. godine osnovalo 20 uličnih izvođača, prirediće za beogradsku publiku predstavu "Saltimbanco".

"Saltimbanco" je najduže izvođena predstava "Cirque du Soleil" koja se još od 1992. izvodi širom Evrope, Severne i Južne Amerike, Australije, Japana i Novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zelanda, a videlo ju je više od 11.5 miliona ljudi.

Naziv predstave nastao je od italijanskog izraza "saltare in banco" - "skakati na klupi", a izvođači kroz devet akrobatskih tačaka istražuju urbani život - ljude iz urbanih sredina, njihove različitosti i sličnosti, porodice i subkulture, užurbanost ulica, visine zgrada.

"Saltimbanco" je tipična "Cirque du Soleil" predstava inspirisana urbanim tkivom metropole i njenim stanovnicima, a u njoj učestvuje više od 50 umetnika iz 20 zemalja.

Publika će videti dvostruki trapez, piramidu napravljenu od ljudi, neverovatno prkošenje gravitaciji na kineskim štapovima, akrobatsku vožnju bicikla, kao i vesele klovnove.

"Cirque du Soleil" sa sobom donose 180 tona opreme u 16 šlepera sa preko 2.500 kostima i 250 pari cipela, koji su ručno rađeni u radionicama u Montrealu.

Svetska premijera predstave "Saltimbanco" održana je u Montrealu 1992, a za 14 godina rada ispod cirkuskog šatora, predstava je obišla 75 zemalja na pet kontinenata, da bi 2007. izvođači predstavu prilagodili za velike arene.

Trupa "Cirque du Soleil" je za 26 godina izrasla u ogromnu organizaciju za visoko kvalitetnu umetničku zabavu.

Danas ih čini 5.000 zaposlenih širom sveta i više od 1.200 izvođača, koji su pripadnici 50 nacionalnosti i govore 25 jezika.

Blizu 100 miliona ljudi videlo je "Cirque du Soleil" u preko 300 gradova, a ove godine oni putuju širom sveta sa 20 različitih predstava, dok će "Saltimbanco" videti publika u 40 gradova, uključujući Beograd.

Ulaznice za ovaj jedinstveni spektakl biće u prodaji od septembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.