U NKC-u pripremaju knjigu o liku i delu Bate Živojinovića

Izvor: JužneVesti.com, 31.Avg.2018, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U NKC-u pripremaju knjigu o liku i delu Bate Živojinovića

Sumnjajući u to koliko je tačno uloga imao u filmovima i serijama, a uvereni da je dao ogroman doprinos ne samo srpskom i jugoslovenskom filmu, već i kulturi jednog doba, Niški kulturni centar i kritičar i teoretičar filma Božidar Zečević pripremaju knjigu o Bati Živojinoviću - Veliki filmski znak. Knjiga još nije završena, ali je pretpromociju imala u sklopu 53. Filmskih susreta. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Nagradu za izuzetan doprinos srpskom filmu Bata Živojinović je na niškom festivalu odneo još 1993. godine, a godinu dana kasnije Zečević je napisao njegovu monografiju. Za novu knjigu o Bati, autor kaže da nije monografija, već svedočanstvo jednog doba. Organizovali pretpromociju knjige na Filmskim susretima; Foto: JV/V. Milić

Ja sam pre 16 godina napisao jednu monografiju o Bati. Ovo nije monografija o Bati Živoinoviću, ovo je pokušaj istorijskog društveno-estetičkog i teorijskog uvida u jedno vreme. Ja sam duboko ubeđen, kao što stoji u naslovu knjige, da je Bata Živojinović ogromni veliki znak svog vremena. Šta više ubeđen sam da bi druga polovina 20. veka u životu srpskog naroda i južnoslovenskih naroda ne bi mogla da se ispriča bez uvida u umetničku tekovinu, društvenu i ljudsku Bate Živojinovića - rekao je Zečević.

Direktor NKC-a Srđan Savić kaže da se na knjizi još radi, pre svega zbog prevelikog opusa glumca o kome se piše.

Hoćemo da je lišimo grešaka, da bude na nivou koji se očekuje od NKC-a i od Božidara Zečevića, jednog od najznačajnih kritičara i teoretičara. Shvatili smo da imamo prilike da učestvujemo u kapitalnom projektu jer je Bata Živojinović veoma značajan glumac - rekao je Savić.

Velimir Bata Živojinović umro je 2016. godine, a iza sebe je ostavio na stotine filmova i serija. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima Valter brani Sarajevo, Bitka na Neretvi, Sutjeska, i mnogim drugim ostvarenjima sa ratnom tematikom, dok je u novijim ostvarenjima glumio u Lepa sela, lepo gore, Mrtav ladan i mnogim drugim, kao i brojnim serijama, poput Srećnih ljudi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.