Tunis jedan od vodećih saveznika SAD

Izvor: VOA, 21.Maj.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis jedan od vodećih saveznika SAD

Američki predsednik Barak Obama odredio je Tunis kao jednog od vodećih saveznika SAD van NATO-a i pohvalio demokratske reforme u zemlji, sprovedene nakon Arapskog proleća 2011. godine.

Severnoafrička nacija tako je postala 16 zemlja kojoj je Vašington dao tu odredenicu, koja predviđa jačanje vojnih i finansijskih veza dve zemlje bez sklapanja sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << o zajedničkoj odbrani. Sjedinjene Države od 1989. godine uspostavljaju savezništva sa zemljama van severnoatlantske alijanse.

Obama se danas u Beloj kući sastao sa tunskim predsednikom Bedžijem Kaidom Esebsijem, prvim demokratski izabranim liderom u 60-to godišnjoj istoriji Tunisa kao nezasvisne države.

Predsednik je obećao kratkoročnu pomoć zemlji za primenu ekonomskih reformi i borbu protiv nezaposlenosti. Esebsi je saopštio američkom lideru da terorističke grupe i dalje ugrožavaju transformaciju Tunisa.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.