Sporazum sa Iranom kojim se kupuje vreme

Izvor: Politika, 25.Nov.2013, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum sa Iranom kojim se kupuje vreme

Privremenim dogovorom predviđeno ublažavanje sankcija Teheranu, i međunarodni nadzor nad iranskim nuklearnim postrojenjima

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Sporazum šest svetskih sila (SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Nemačke) sa Iranom o iranskom nuklearnom programu potpisan je u Ženevi u tri ujutru, što je po ovdašnjem vremenu bilo 9 uveče. Međutim, u Beloj kući su sigurno za ishod saznali nešto ranije, jer je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Barak Obama reagovao promptno, obrativši se naciji sa porukom da je „diplomatija otvorila put ka bezbednijem svetu”.

Američki predsednik je dogovor opisao i kao dosad „najznačajniji i najopipljiviji” napredak u diplomatskoj kampanji koja je počela još kad je on, pre pet godina, postao predsednik.

Lideri i šefovi diplomatija šest svetskih sila, kao i šefica diplomatije EU Ketrin Ešton koja je bila posrednik u pregovorima, pozdravili su sporazum kao važan korak u pravom smeru koji će sprečiti Iran da napravi nuklearno oružje, naglašavajući da je sada važno da se dogovoreno dosledno sprovede.

Državni sekretar Džon Keri, koji je u subotu stigao u Ženevu da bi obezbedio da rasplet ne  bude zaustavljen u poslednji čas, nastojao je pak da smiri bliskoistočne saveznike, Izrael i Saudijsku Arabiju, koji misle da se Iranu previše dalo, a za uzvrat malo dobilo, rečima da će „naši partneri u regionu biti bezbedniji”.

Konkretno, privremenim sporazumom Iran je prihvatio ono čemu se dugo opirao: da omogući međunarodni nadzor nad svojim nuklearnim postrojenjima, da prestane sa obogaćivanjem uranijuma iznad 5 odsto što je nivo dovoljan za miroljubivu primenu, ali ne i za bombu, kao i da demontira veze između svojih centrifuga u kojima se vrši to obogaćivanje, ali ne i same centrifuge. Za uzvrat, SAD su prihvatile da ublaže postojeći režim sankcija, što će Iranu omogućiti da prihode poveća za između 6 i 7 milijardi dolara i to od izvoza nafte ali i trgovine zlatom i plemenitim metalima i dozvole za prenos 4,2 milijarde dolara prihoda od izvoza nafte.

Teheran je, takođe, obećao da neće pokretati reaktor u Araku i da će inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) obezbediti svakodnevni pristup postrojenjima u Fordovu i Natancu i da u njima neće postavljati nove centrifuge i pokretati one koje već ima. Američka administracija kaže da se Iran neće suočiti sa novim sankcijama u narednih šest meseci ukoliko se bude držao svojih obaveza.

U prvim analizama sporazuma kojeg „Vašington post” ocenjuje „istorijskim”, ukazuje se na njegovu privremenost – oročen je na samo šest meseci, s nadom da je time udaren temelj sveobuhvatnijem dogovoru o kompletnom zaustavljanju iranskog nuklearnog programa.

U svojoj analizi, „Njujork tajms” ukazuje da se prvi put posle decenije prekida iransko nuklearno napredovanje, ali i da se ne poništava najveći deo onoga što je Teheran postigao u poslednjih pet godina, a što mu je drastično skratilo vreme potrebno da stigne do cilja, da proizvede nuklearno oružje.

Sporazum to vreme sada produžava, mada ne značajno: od jednog do nekoliko meseci, pa se može očekivati da će Obama i Keri imati problema da skeptične domaće oponente u Kongresu i saveznike ubede kako je Zapad ipak nešto dobio, a Iran izgubio. Za očekivati je da će glavna linija osporavanja sporazuma biti isticanje u pravi plan da on samo „zamrzava postojeće stanje”.

Da privremeni dogovor ne rešava iransko nuklearno pitanje, priznali su i Keri i glavni američki pregovarač, Vendi Šerman, objašnjenjem da on samo kupuje vreme za „prave pregovore”, zbog čega na snazi ostaju glavni elementi kaznenog režima.

Ukazuje se i da je problem od kako je Obama predsednik postao mnogo veći nego što je bio. Početkom 2009, Iran je imao oko dve tone niskoobogaćenog uranijuma, a danas je, prema procenama Međunarodne agencije za atomsku energiju, u posedu devet tona tog materijala.

Na početku Obaminog prvog mandata u funkciji je bilo samo nekoliko hiljada centrifuga, a danas ih je 18.000, među kojima i novi, znatno efikasniji modeli. Sem toga, Iran gradi i novi reaktor za proizvodnju takozvane „teške vode”, što mu otvara put ka alternativnom putu, proizvodnji plutonijumske bombe.

Sledeći sporazum bi zato morao da predvidi demontažu centrifuga, iznošenje već obogaćenog uranijuma iz zemlje i omogućavanje detaljnih inspekcija podzemnih postrojenja kojima međunarodni eksperti dosad nisu imali pristup.

Milan Mišić

--------------------------------------------------------

IAEA spremna da kontroliše

Beč – Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je juče da je spremna da kontroliše ispunjenje uslova postignutog sporazuma u Ženevi, prenosi Tanjug. Generalni direktor IAEA Jukija Amano ocenio je da sporazum o iranskom nuklearnom programu predstavlja „značajan korak napred”, prenela je agencija Rojters.

---------------------------------------------------------------------------

Tajni sastanci SAD i Irana pre postizanja sporazuma

Vašington – Predstavnici SAD i Irana tajno su se sastajali pre postizanja sporazuma o spornom nuklearnom programu Teherana, saopštili su američki zvaničnici, prenosi Tanjug. Neimenovani američki zvaničnik je rekao da su kontakti uspostavljeni posle izbora novog predsednika Irana Hasana Rohanija u junu i od tada je održano više sastanaka.

„Od izbora Rohanija, održan je manji broj bilateralnih sastanaka sa Irancima da bi se razmotrile ideje koje bi posle bile uključene u zvanične pregovore”, naveo je taj zvaničnik.

Zvaničnik je dodao da su razgovori održani u septembru, oktobru i novembru. Prema saznanjima agencije AP, sastanci su održavani u Omanu i drugim zemljama, a za to je znao ograničen krug ljudi.

Od marta, zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns i savetnik za spoljnu politiku Džejk Salivan sastali su se najmanje pet puta sa iranskim zvaničnicima.

--------------------------------------------------------------------------------- 

REAGOVANJA

Ali Hamnei, iranski vrhovni verski vođa

„Ovo može biti osnova za druge pametne akcije. Bez sumnje, božja milost i molitve iranskog naroda su uticali na ovaj uspeh”.

Benjamin Netanijahu, izraelski premijer

„Danas je svet postao mnogo opasnije mesto, jer je najopasniji režim u svetu učinio značajan korak ka razvijanju najopasnijeg oružja na svetu.  Ovo je prvi put da su vodeće svetske sile pristale na obogaćivanje uranijuma, ignorišući rezolucije Saveta bezbednosti UN, koje su predvodile i godine sankcija koje sadrže ključ za mirno diplomatsko rešenje. Te sankcije sada se uklanjaju u zamenu za kozmetičke koncesije koje Iranci mogu da povuku u roku od nekoliko nedelja”.

Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije

„Niko nije izgubio, svi su pobednici. Svet nije propustio šansu. Uvereni smo da će Iran sarađivati sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju na najbolji način… Mi nismo priznavali te jednostrane sankcije (Iranu), tako da je ispravno da se počne sa smanjivanjem pritiska na Iran tako što će se te sankcije ukinuti”.

Hasan Rohani, predsednik Irana

„Pravo Irana na obogaćivanje uranijuma na svom tlu prihvaćeno je u ovom nuklearnom sporazumu od svetskih sila. Struktura sankcija protiv Irana je počela da puca… Iranska nacija nikada nije tražila nuklearno oružje”.

Avigdor Liberman, izraelski šef diplomatije

„Ovaj sporazum je najveća diplomatska pobeda Irana, kome se priznaje takozvano legitimno pravo da obogaćuje uranijum. Reč je najvećoj diplomatskoj pobedi Islamske republike posle Homeinijeve revolucije a njen rezultat biče trka u naoružavanju… Iranci imaju materijal da proizvedu više bombi, ne samo jednu ”.

Ban Ki Mun, generalni sekretar UN

„Ovaj sporazum mogao bi da bude početak istorijskog sporazuma za narode i nacije bliskoistočnog regiona i šire… Sve strane moraju da rade na uspostavljanju zajedničkog poverenja i nastavku pregovora kako bi se proširio opseg inicijalnog sporazuma”.

Herman van Rompaj, predsednik Evropskog saveta

„Sada je u skladu sa stvorenim poverenjem najvažnije osigurati preciznu i potpunu primenu dogovorenog, kako bi se ovo pitanje definitivno rešilo”.

Mohamed Džavad Zarif, iranski šef diplomatije „Ovo je samo prvi korak. To je važno dostignuće, ali je samo prvi korak”.

Vladimir Putin, predsednik Rusije

„Ishod ovih pregovora doneće dobro svima i dokazuje još jednom da se odgovori za današnje međunarodne izazove i pretnje mogu dobiti u procesu zajedničkog rada i uzajamnog poštovanja”.

Naftali Benet, izraelski ministar ekonomije

„Ako nuklearni kofer eksplodira u Njujorku ili Madridu posle pet godina, to će biti zato što je dogovor postignut ovog jutra”.

objavljeno: 25.11.2013.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi poredak na Bliskom istoku

Izvor: Večernje novosti, 25.Nov.2013

KONTROVERZE na Bliskom istoku stvorene dogovorom šest nacija - SAD, Nemačke, Francuske, Britanije, Rusije i Kine - sa Teheranom o iranskom nuklearnom programu produbilo je otkriće da je Vašington mesecima, verovatno od marta, pred „istorijski“ proboj tajno razgovarao sa državom sa kojom tri...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.