Saudijske igre oko prestola

Izvor: RTS, 17.Jun.2012, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijske igre oko prestola

Princ Najef, saudijski naslednik prestola zagovornik tvrde linije umro u 79. godini. Njegov naslednik suočiće se sa rastućom pretnjom Al Kaide, nemirima među šiitima i velikom nezaposlenošću mladih.

Saudijski prestolonaslednik i ministar unutrašnjih poslova princ Najef preminuo je u 79. godini, saopštila je kraljevska porodica u Rijadu.

Najef bin Abdulaziz Al Saud, koji je juče preminuo u bolnici u inostranstvu, biće sahranjen danas.

Najef je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bio i zamenik premijera i pripadao je tvrdoj liniji u saudijskoj politici. Predvodio je oštru akciju protiv ogranka terorističke organizacije Al Kaida u Saudijskoj Arabiji posle terorističkih napada u SAD 2001. godine.

Posle smrti Najefa postavlja se pitanje ko će biti sledeći prestolonaslednik Saudijske Arabije, važnog saveznika SAD u regionu i velikog proizvođača nafte, pošto je kralj Abdulah nadživeo dva svoja naslednika. Abdulah ima 88 godina i nedavno je imao operaciju kičme.

Veruje se da će novi prestolonaslednik biti pragmatični princ Salman, aktuelni ministar odbane, koji je nekoliko decenija bio na mestu uticajnog guvernera Rijada, saudijske prestonice.

Pred princom Salmanom će stajati dugoročni izazovi kako kod kuće, tako i u uzavrelom regionu.

Saudijski političari suočavaju se sa rastućom pretnjom Al Kaide, nemirima među šiitima i velikom nezaposlenošću mladih.

U međuvremenu, pred Saudijcima predstoji borba za regionalnu prevlast sa Iranom, pokušavajući da se izbore sa posledicama Arapskog proleća i nemirima u Bahreinu i Jemenu.

Protesti su zaobišli Saudijsku Arabiju, uglavnom jer je vlast sprovela niz socijalnih mera, kako bi umirila svoje podanike.

Predsednik SAD Barak Obama izrazio je saučešće zbog smrti princa Najefa, naglašavajući da su pod njegovim vođstvom dve zemlje razvile "snažno partnerstvo u borbi protiv terorizma, koje je sačuvalo nebrojene živote".

Ne očekuje se da će smrt princa Najefa izazvati veće promene u energetskoj politici kraljevstva i ključnom odnosu sa Amerikom i drugim saveznicima.

Saudijska Arabija je ključni saveznik Zapada u tom delu sveta, pošto je pružila ključne obaveštajne podatke koje su osujetili planove Al Kaide, finansijski podržala prozapadne vlade arapskih zemalja i podržaala napore Vašingtona da izoluje Iran.

Sa druge strane, za liberale, Najef, sin osnivača kraljevstva, oličavao je konzervativnu vlast koja se protivila demokratizaciji i davanju većih prava ženama. Najef je prevideo zastrašujuću politiku religije i vodio tvrdu politiku prema šiitskoj manjini.

Prema depeši ambasade SAD iz 2009. godine koju je objavio Vikiliks, navodi se da "Najef pokazuje lične predrasude prema šiitima".

Kao i u prethodnim slučajevima, izbori će izvesno teći glatko. Očekuje se da kralj Abdulah i porodični savet brzo izaberu novog prestolonaslednika.
Pogledaj vesti o: Barak Obama,   Vašington,   Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.