Sankcije i za Putinove bajkere

Izvor: Vesti-online.com, 22.Dec.2014, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije i za Putinove bajkere

Rusiju je zahvatila finansijska panika zbog vrtoglavog pada rublje u odnosu na evro i dolar, a dvocifrena inflacija im kuca na vrata. Američki predsednik Barak Obama dodatno pritiska Vladimira Putina i najavio je novi talas sankcija. To je izazvalo nezadovoljstvo i u najjačim zemljama EU, pogotovo u Nemačkoj, koja je samo ove godine izgubila gotovo tri milijarde dolara od pada izvoza u Rusiju.

Nemački ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer je nedavno izjavio da bi dodatne sankcije EU Moskvi zbog ukrajinske krize mogle nepovratno da destabilizuju Rusiju i istakao da ne bi trebalo "još više zatezati šrafove".

Ali, Obama za to ne haje. Tek što je počeo otopljavanje odnosa s Kubom kao uvod u ekonomsku deblokadu "ostrva slobode", potpisao je blokadu poluostrva Krima. Naime, prema novom ukazu šefa Bele kuće, blokirale bi se osobe i kompanije koje posluju s Krimom i na njemu. Tom odlukom zabranjuje se investiranje američkih državljana na Krimu, njihovo putovanje na taj "anektirani deo Ukrajine", izvoz američkih proizvoda i uvoz u SAD svih proizvoda koji imaju veze s Krimom.

Bela kuća širi listu ruskih građana koji su zbog aneksije Krima i krize u Ukrajini pod sankcijama, odnosno zabranjuje im se putovanje na Zapad. Tako su se najnovijom odlukom Baraka Obama na crnoj listi našli i "patriotski" bajkeri Noćni vukovi, koji jezde Krimom, a čiji je počasni član Vladimir Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusiju neće uplašiti nove sankcije zbog sukoba u Ukrajini i pripajanja Krima, a rusko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da priprema odgovor na najnoviju rundu zapadnih sankcija.

- Nikome neće poći za rukom da nas uplaši, zaustavi, da izoluje Rusiju - rekao je Putin.

Rusko ministarstvo je ranije u subotu osudilo nove američke, kanadske i evropske sankcije, ali ih je Kijev dočekao s odobravanjem dok se priprema za mirovne pregovore s proruskim separatistima na istoku zemlje.

"Sankcije će omesti politički proces u Ukrajini. Preporučujemo Vašingtonu i Otavi da razmisle o posledicama takvog čina", saopštilo je ministarstvo.

Pregovori Kijeva i separatista koji se održavaju u Minsku uz učešće Rusije i OEBS odlagani su više puta usprkos pritisku Zapada na Kijev i na Moskvu kako bi se ostvario napredak u rešavanju sukoba u kome je od sredine aprila poginulo više od 4.700 ljudi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.