Izvor: B92, 17.Mar.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Poboljšati odnose sa Rusijom

Vašington -- Barak Obama trebalo bi da prestane da podržava članstvo Gruzije i Ukrajine u NATO, kako bi poboljšao odnose s Rusijom, piše u izveštaju objavljenom u Vašingtonu

Izveštaj je sačinila dvopartijska komisija parlamentaraca i stručnjaka. Među 19 preporuka za jačanje odnosa sa Moskvom, koji su se pogoršali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom prethodne administracije, autori izveštaja su naveli da SAD moraju da prihvate činjenicu da "ni Ukrajina ni Gruzija nisu spremne za članstvo" u NATO-u, mada treba podržati očuvanje njihovog suvereniteta.

"Specijalni odnosi s NATO-om, bez zvaničnog članstva, trebalo bi da ispune taj cilj", navodi se u izveštaju komisije na čijem su čelu bili demokrata Geri Hart i republikanac Čak Hejgel. Njih dvojicu je prošle nedelje primio ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Uz ocenu da je neophodno sprečiti svaki pokušaj Rusije da ojača uticaj u bivšim sovjetskim republikama, u izveštaju se preporučuje američkoj administraciji da "još jednom razmotri raspoređivanje antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj".

U delu koji se odnosi na ekonomiju, komisija poziva predsednika SAD Baraka Obamu da olakša ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO).

Izveštaj je predstavljen savetniku za nacionalnu bezbednost predsednika Obame, generalu Džimu Džonsu, i potpredsedniku Džou Bajdenu.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.