Romni na čelu trke

Izvor: RTS, 15.Maj.2012, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romni na čelu trke

Američki predsednik Barak Obama izgubio je vođstvo nad republikanskim kandidatom Mitom Romnijem. Najnovija anketa pokazuje da bi 46 odsto birača glasalo za Romnija, dok bi se 43 odsto odlučilo za Obamu. Jedan od razloga pada popularnosti američkog predsednika jeste i prošlonedeljna podrška gej brakovima.

Najverovatniji republikanski predsednički kandidat Mit Romni prvi put je preuzeo vođstvo nad američkim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednikom Barakom Obamom u trci za Belu kuću, rezultati su najnovije ankete koju su sproveli Si-Bi-Es i Njujork tajms.

Anketa, koja je sprovedena od 11. do 13. maja, pokazala je da je 46 odsto birača reklo da bi glasalo za Romnija, dok se 43 odsto odlučilo za sadašnjeg predsednika Obamu. Prošlomesečne ankete pokazivale su da su njih dvojica izjednačeni sa 46 odsto podrške birača.

Uprkos tome što je ovo veoma mala prednost, sama činjenica da je najverovatniji republikanski kandidat prvi put ispred američkog predsednika po pitanju podrške birača pokazuje da je Obaminih poslednjih nekoliko poteza umnogome uticalo na pad njegove popularnosti.

Tu se na prvom mestu misli na Obaminu prošlonedeljnu podršku gej brakovima, pošto je čak 25 odsto neopredeljenih glasača reklo da baš zbog poteza najverovatnije neće glasati za Obamu.

U razmatranje treba uzeti i mišljenje čak 67 odsto Amerikanaca koji smatraju da je izjava američkog predsednika u kojoj podržava istopolne brakove politički i izborni potez.

Još jedna zabrinjavajuća činjenica za američkog predsednika jeste i da je prvi put izgubio većinsko poverenje ženskih glasača, kod kojih je Obama uvek uživao veliko poverenje i prednost.

Obama je u okviru svoje predizborne kampanje objavio negativni spot o Romniju, u kome ga optužuje za gubitak radnih mesta u čeličani koju je kupila njegova firma.

U dvominutnom spotu Romnija kritikuju radnici koji su nekada bili zaposleni u čeličani "Dži-Es-Ti Stil", koju je kupila, a potom zatvorila privatna kompanija "Bejn kapital", čiji je jedan od osnivača upravo Romni, preneo je Bi-Bi-Si.

Izborni štab američkog predsednika objavio je i šestominutnu onlajn verziju istog spota i pokrenuo veb-sajt koji je posebno namenjen kritikovanju Romnija.

Uspeh bivšeg guvernera Masačusetsa u vođenju poslovanja smatra se jednim od ključnih elemenata poruke u njegovoj predizbornoj kampanji, tokom koje je više puta kritikovao Obamu zato što nije obezbedio nova radna mesta.

Do izbora za predsednika SAD ostalo je još šest meseci, a "ratovanje" Obame i Romnija u okviru predizbornih kampanja se intenzivira.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa,   Nju Jork

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.