Obama započinje posetu Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2009, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama započinje posetu Rusiji

MOSKVA - Predsednik SAD Barak Obama stiže danas u zvaničnu posetu Rusiji, na poziv predsednika Dmitrija Medvedeva.

SAD i Rusija postigle dogovor

Rusija i SAD su postigle dogovor o zajedničkoj deklaraciji o nuklearnom razoružanju koju bi trebalo da potpišu ruski predsednik Dmitri Medvedev i njegov američki kolega Barak Obama, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << danas stiže u Moskvi, javila je agencija Interfaks.

"Postignut je dogovor oko teksta deklaracije", rekao je izvor blizak ruskom ministarstvu spoljnih poslova, čiju izjavu bez drugih detalja prenosi Interfaks.

Bela kuća je juče najavila mogućnost da dvojica lidera danas postignu preliminarni dogovor koji bi pre kraja godine doveo do konačnog sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja i postizanja novog sporazuma START.

"Očekujem najavu (takvog dogovora)", rekao je u Moskvi visoki zvaničnik Bele kuće zadužen za pitanja naoružanja Geri Sejmor.

Razgovor dva predsednika u Kremlju planiran je za danas poslepodne, a uveče će u porodičnom krugu dva državnika imati zajedničku večeru. U utorak ujutru Obama će se sresti s premijerom Vladimirom Putinom, a zatim sa prvim predsednikom i poslednjim liderom Sovjetskog Saveza Mihailom Gorbačovim. Američki predsednik će održati govor u Ruskoj ekonomskoj školi, a srešće se i sa ruskim biznismenima.

U ruskoj prestonici su uoči dolaska Obame preduzete najjače mere bezbednosti, rekao je predstavnik jedne od ruskih specijalnih službi koja se bavi organizovanjem posete. U osiguranje bezbednosti biće uključene Federalna služba bezbednosti, Federalna služba obezbeđivanja lica i ministarstva policije i odbrane.

Tokom posete, od 6. do 8. jula, na dežurstvu će biti Vojno-vazdušne snage Moskovskog vojnog okruga. Nekoliko desetina lovaca će biti na pojačanom bojevom dežurstvu, a nad vazdušnom zonom Moskve biće zabranjeno letenje. Protivvazdušna odbrana dobila je naređenje da preseca svaki pokušaj kršenja režima bezbednosti, naveo je taj izvor.

"Rusi su zapanjujući ljudi"

Ovo, inače, nije prva poseta Obame Rusiji. Pre četiri godine dolazio je sa grupom senatora kako bi utvrdio kako se za američki novac modernizuju sistemi zaštite na ruskim atomskim objektima.

Tada je posetio Perm, Saratov i Podmoskovlje, posle čega je izjavio da su "Rusi prosto zapanjujući ljudi".

"Navike (da se popije) i nisu bile tako loše, ali sam uveren da još imam šta da naučim", kazao je Obama, odgovarajući na pitanje da li se kod njega pojavila navika da pije votku posle boravka u Rusiji.

Moskovska policija, će, uz pomoć kolega iz drugih regiona, primeniti dodatne mere bezbednosti na objektima javnog transporta i masovnog okupljanja građana. Pored toga, biće pojačana kontrola isprava građana.

U gradu će u vreme boravka Obame raditi jedinstveni štab koji će rukovoditi osiguranjem bezbednosti. U slučaju vanrednih situacija, u svim stanicama milicije će se nalaziti mobilne rezerve specijalaca OMON.

Posebno je organizovano kretanje Obame kroz Moskvu, tako da će kretanje vozila biti ograničeno u centru grada i na više trasa. Građani su zamoljeni za strpljenje zbog saobraćajnih gužvi i zatvorenih ulica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.