Obama u Etiopiji o bezbednosti i ljudskim pravima

Izvor: Blic, 27.Jul.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama u Etiopiji o bezbednosti i ljudskim pravima

Predsednik SAD Barak Obama boravi u Etiopiji gde sa liderima te zemlje razgovara o borbi protiv terorizma, ljudskim pravima i regionalnim bezbednosnim temama.

Grupe za ljudska prava kritikovale su Obamu zbog posete ovoj afričkoj zemlji, uz tvrdnje da tako daje legitimitet vladi koja koristi bezbednosne probleme kao izgovor da guši opoziciju i osnovna ljudska prava.

Obama je uporedio spremnost SAD za saradnju sa Etiopijom sa američkim odnosom sa Kinom. On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao da niko ne dovodi u pitanje potrebu SAD da sarađuje sa velikim državama kao što je Kina, ali da se primenjuje drugačiji standard za manje zemlje kao što je Etiopija.

On je sa premijerom Etiopije Hailemarijamom Desalenjom održao bilateralni sastanak, a zatim i konferenciju za medije. Komentarišući jučerašnji bombaški napad u Somaliji, Obama je rekao da je to podsetnik da terorističke grupe poput Al Šababa ne nude ništa osim uništenja i da moraju biti zaustavljene.

Prema navodima somalijske policije, 15 osoba je poginulo u nedelju u bombaškom napadu na hotel u Mogadišu.

Obama je dodao da SAD i druge države moraju da zadrže pritisak na grupe kao što je Al Šabab, dodajući da ta teroristička grupa predstavlja ozbiljnu pretnju za Etiopiju.

On je ocenio da bi veća sloboda medija i tolerancija opozicije osnažile program vlade te zemlje.

Etiopija učestvuje u snagama Afričke unije u borbi protiv islamista u Somaliji i jedan je od ključnih saveznika SAD u borbi protiv terorizma u tom regionu.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama održao sastanak o krizi u Južnom Sudanu

Izvor: Akter, 27.Jul.2015

Američki predsednik Barak Obama lično se danas založio za mir u Južnom Sudanu, održavajući hitan sastanak sa afričkim liderima u susednoj Etiopiji radi dogovora o tome kako da spreči da se najmlađa zemlja sveta - Južni Sudan, raspadne zbog građanskog rata.."Mogućnost obnavljanja sukoba u...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.