Obama traži neoborive dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji

Izvor: Blic, 16.Maj.2013, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama traži neoborive dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da, pre nego što pribegne odgovoru, čeka dodatne informacije kako bi dobio neoborivi dokaz da je režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada upotrebio hemijsko oružje u građanskom ratu u toj zemlji.

- Postoje dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, ali je važno da se dobiju još konkretnije informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje potvrđuju dokaze, pre nego što se donese odluka kako da se odgovori - rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Tajipom Erdoganom u Vašingtonu.

Obama je naglasio da Vašington "na stolu drži sve opcije otvorenim", ne navodeći detalje.

- Postoji čitav spektar opcija koje su već Sjedinjene Američke Države primenjivale. Držim se stava o pravu na preduzimanje dodatnih koraka, kako diplomatskih tako i vojnih, jer to hemijsko oružje unutar Sirije predstavlja pretnju i za našu bezbednost na duži rok, kao i naših saveznika, prijatelja i komšija - naveo je on.

Obama i Erdogan su najavili nastavak sve jačeg pritiska na Asada da preda vlast prelaznoj vladi u Siriji.

- Nastavićemo da povećavamo pritisak na Asadov režim i da kontaktiramo sa sirijskom opozicijom. Obojica smo se složili da Asad mora da ode - rekao je Obama.

Erdogan se složio da Ankara i Vašington imaju identične ciljeve kada je reč o Siriji, ali, primećuje agencija AP, nijedan lider nije napomenuo da su SAD i Turska i dalje veoma udaljene oko toga kako rešiti krvavi građanski rat u toj zemlji.

Erdogan nije direktno odgovorio na pitanje o tome šta je tražio od Obame po tom pitanju, dok je američki predsednik naveo da "SAD ne mogu same da donesu mir u Siriji,već je potrebna saradnja međunarodnih partnera, i da ne postoji magična formula za suočavanje sa izuzetno nasilnom i teškom situacijom u Siriji''.

Erdogan je stigao u poseti Vašingtonu samo nekoliko dana posle dva bombaška napada na sirijsko-turskoj granici, kada je ubijena 51 osoba i oko 100 ranjeno.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema "magične formule" za Siriju

Izvor: B92, 16.Maj.2013

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će SAD i Turska nastaviti da jačavaju pritisak za svrgavanje sirijskog predsenika Bašara el Asada...On je dodao da ne postoji "magična formula" za zaustavljanje nasilja u Siriji...Obama je u Beloj kući na konferenciji za novinare s turskim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.