Obama se pravda Netanijahuu?

Izvor: B92, 03.Sep.2013, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama se pravda Netanijahuu?

Tel Aviv -- Barak Obama uverio je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u telefonskom razgovoru da ne odustaje od odluke da spreči Iran u razvoju nuklearnog oružja.

U izveštaju se navodi da su Obama i Netanijahu razgovarali u subotu i da je posle toga Obama najavio u Beloj kući da će zatražiti od Kongresa da odobri ograničeni napad SAD na Siriju.

Činjenica da je Obama unapred obelodanio Netanijahuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje planove je, kako se veruje, delimično motivisana željom da se umanje kritike Izraela, navode izraelski mediji i dodaju da je bilo malo javnih kritika iz vladinih krugova takve taktike američkog lidera.

Mediji su medjutim puni komentara da Obamine akcije šalju pogrešan signal Iranu i kao da pokazuju da americki predsednik nije rešen da deluje momentalno protiv upotrebe hemijskog oružja u Siriji i da neće preduzeti ništa protiv iranskog nuklearnog programa.

Televizijski kanal navodi da je Obama rekao Netanijahuu da sukob sa Sirijom neće negativno uticati na iransku situaciju i da se te dve stvari potpuno različite.

Netanijahu je u medjuvremenu ponovio svoju poruku u cilju da s jedne strane smiri izraelsku javnost, a s druge upozori neprijatelje Izraela.

Pred nama su veliki zadaci u svetlu onoga što se dešava kroz čitav naš region, i blizu i daleko. Dok oni pucaju jedni u druge, mi gradimo jedni za druge, kazao je izraelski premijer na otvaranju jedne raskrsnice na severu.

"Naša zemlja je mirna, sigurna u snagu IDF (izraelske odbrambene armije) i sigurna u sebe jer zna da može da se brani. Neću dozvoliti nikome da nanese štetu državi Izrael. Ja vas molim da izadjete napolje i uživate u prazniku ( predstojećoj jevrejskoj Novoj godini) i ako neko naruši mir praznika zna šta ga čeka", poručio je izraelski premijer.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.