El-Tavra: Istorijsko povlačenje SAD

Izvor: B92, 01.Sep.2013, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

El-Tavra: Istorijsko povlačenje SAD

Damask, Bejrut -- Odluka Obame da od američkog Kongresa zatraži odobrenje za upotrebu vojne sile je "početak istorijskog američkog povlačenja", objavio provladin list u Damasku.

Na naslovnoj strani dnevnik je objavio da je Obama tu odluku doneo zabrinut da bi ograničena intervencija u Siriji prerasla u "otvoreni rat".

El-Tavra je ocenio i da je na odluku predsednika da traži odobrenje Kongresa uticala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluka saveznika da se puvuku.

Istovremeno je sirijska opozicija u Libanu saopštila da je "razočarana" zbog odluke Baraka Obame.

Samir Našar, član Sirijske nacionalne koalicije, rekao je da je opozicija "očekivala direktan i iminentan napad... ali da veruje da

će Kongres odobriti vojni napade".

Našar je izazio zadovoljstvo zbog toga što je predsednik Obama za pokretanje intervencije koju je, obraćajući se Kongresu, odložio za

devet dana.

Opozicija je razočarana, ali posle glasanja britanskih parlamentaraca protiv vojne akcije u Siriji, Obama je želeo "politički da pokrije svoju odluku", rekao je Našar, koji je dao telefonsku izjavu agenciji Frans pres iz Bejruta.

"Izveštaj američkih obaveštajnih službi sadrži neoborive dokaze da je režim odgovoran za hemijski napad", dodao je Našar.

Bela kuća je sinoć zvanično zatražila od američkog Kongresa da odobri upotrebu vojne sile protiv režima sirijskog predsednika.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su da je Obama odbacio predloge svojih savetnika za nacionalnu bezbednost da sam pokrene akciju protiv sirijskog režima.

Američke vlasti su u petak objavile obaveštajni izveštaj u kojem se navodi da je režim sirijskog predsednika "izveo napad hemijskim oružjem" u predgrađu Damaska, gde je ubijeno 1.429 ljudi, od čega 426 dece.

Kongres SAD posle letnje pauze nastavlja rad 9. septembra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štampa u Siriji: Istorijsko povlačenje SAD

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2013

Odluka predsednika Baraka Obame da od američkog Kongresa zatraži odobrenje za upotrebu vojne sile protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada je "početak istorijskog američkog povlačenja", objavio je danas provladin list u Damasku El Tavra. ..Na naslovnoj strani dnevnik je objavio da je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.