Obama podržao gej parove

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2013, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama podržao gej parove

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je odluku Vrhovnog suda SAD kojom je poništen zakon o braku gde se o toj instituciji govori kao o zajednici muškarca i žene, za koji je rekao da je bio "diskriminacija zaštićena zakonom".

Foto: Ilustracija

 

"On je tretirao zaljubljene, predane gej parove i lezbejke kao odvojenu i nižu klasu ljudi", naveo je Obama u saopštenju, dodajući: >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "Vrhovni sud je ispravio pogrešno i naša žemlje će sada biti bolja".

 

Ispred zgrade Vrhovnog suda su se okupile pristalice istopolnih brakova koji su pozdravili odluku uzvikujući "Hvala vam" i "USA". Obama je telefonom čestitao advokatima koji su pokrenuli proces pred Vrhovnim sudom.

 

Obama je rekao da je izneo uputstva ministru pravde Eriku Holderu da sarađuje s drugima u vladi kako bi se obezbedilo da federalni zakoni odražavaju odluku suda.

Predsednik SAD je rekao da se odlukom Vrhovnog suda ništa ne menja u tome kako verske institucije definišu brak.

 

Odlukom Vrhovnog suda omogućeno je da homseksualni parovi čiji brak dopušta 12 od ukupno 50 država SAD, kao i oblast grada Vašington, imaju iste beneficije na federalnom nivou kao i venčani heteroseksualni parovi. To su prava iz oblasti poreza, zdravstvene zaštite i penzija.

 

Agencija AP ocenjuje da je danas odlukama Vrhovnog suda izvojevana "značajna, ali i nepotpuna pobeda za prava homoseksualaca". Presuda Vrhovnog suda ne znači da će sada gej brakovi biti dopušteni u svim saveznim državama. Ta odluka, navodi AP, dogodila se na zamahu pokreta za prava homoseksualaca u SAD - došlo je do promene u javnom mnenju, 12 država dozvoljava gej brakove koje

podržava i predsednik Obama.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.