Obama nudi pomoć Francuskoj

Izvor: B92, 07.Jan.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama nudi pomoć Francuskoj

Američki predsednik Barak Obama ponudio je pomoć u poteri za teroristima odgovornim za "užasni napad" na list "Šarli ebdo" u kojem je poginulo 12 ljudi.

Obama je u saopštenju osudio pucnjavu i dodao da su njegove misli i molitve uz francuski narod, koji je nazvao "najstarijim saveznikom Amerike", prenosi AP.

"Francuska i veliki Pariz, gde se ovaj jezivi napad dogodio, nude svetu bezvremenski primer koji će trajati mnogo duže od vizija ovih ubica punih mržnje", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo je Obama u saopštenju.

Napad je osudio i američki državni sekretar Džon Keri, koji se obratio na engleskom i francuskom jeziku i rekao da je danas svaki Amerikanac uz Francusku.

U napadu na prostorije lista "Šarli ebdo" poginulo je najmanje 12 osoba, uključujući deset novinara.

Ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji francuskih štampanih medija.

Prostorije lista su bile meta napada i 2011. godine, a ovaj satirični magazin je postao ozloglašen u februaru 2006. kada je štampao karikature proroka Muhameda, koje su se prvobitno pojavile u danskom dnevniku "Jilands-posten", izazvavši bes i ogorčenje u muslimanskom svetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.