Izvor: Deutsche Welle, 27.Okt.2021, 12:12

Obama i Springstin: Otpadnici iz SAD

Kako prevazići podelu Sjedinjenih Američkih Država? Odgovore su pokušali da pronađu Barak Obama i Brus Springstin u podkastu „Otpadnici: Rođeni u SAD“, a sada i u istoimenoj knjizi.

Barak Obama i Brus Springstin su dugogodišnji prijatelji. Upoznali su se 2008. kada je legendarni rok muzičar nastupao na predizbornim skupovima tadašnjeg senatora, koji je želeo da postane predsednik Sjedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Američkih Država. Osam godina kasnije Springstin je od predsednika Obame u Bijeloj kući dobio Medalju slobode za svoj građanski angažman.

Kada je pak nekoliko godina kasnije zemlja podeljena zbog protesta „Black Lives Matter“, nakon ubistva od strane policije crnca Džordža Flojda i pandemije korona-virusa, Obama je „Šefu“ (nadimak Brusa Springstina „The Boss“) predložio: „Kako bi bilo da zajedno reflektujemo stanje nacije u jednom podkastu – i da pričamo o sopstvenim iskustvima odrastanja u Americi?“

Pod nazivom „Renegades: Born in the USA“ podkast je startovao u februaru 2021. godine na platformi „Spotify“. Samozvani „Renegades“, dakle „otpadnici“ pričaju o tome kako su ostvarili svoj američki san i sa margine društva dospeli na vrh, svako u svojoj branši. U knjizi, koja je zapravo proizvod uspeha podkasta „Renegades“, Obama i Springstin istražuju borbe i protivrječnosti svoje nacije.

Dugogodišnji prijatelji Barak Obama i Brus Springstin pričaju o snovima, mitovima i muzici

Zajedničko putovanje

„Ono gde se u određenoj meri Brus i ja preklapamo, jeste osećaj da je neophodno revidirati istoriju (SAD), kako bi je učinili inkluzivnom“, rekao je Obama u nedelju 24. oktobra 2021. u intervjuu američkoj televiziji CBS. „Ljudi bi morali da prihvate zemlju onakvu kakva je zaista, sa svim njenim manama i vrlinama“, dodao je Springstin.

U razgovoru za njemački javni servis ARD 44. predsednik SAD je svog podkast-kolegu opisao kao „izuzetnog hroničara američkog života, pripovedača koji zna mnoge njegove kontradikcije“.

Barak Obama je u uvodu knjige napisao da su njih obojica krenula, svako na svoj način, na slično putovanje kako bi shvatili zemlju koja im je dala toliko toga.

U seriji podkasta dotiču se mnogih važnih tema: od rasizma u izbornoj kampanji preko pokreta za građanska prava i Votergejta sve do vizija očeva osnivača. Razgovori su snimani u Springstinovom studiju, prepunom gitara i pojačala. Samim tim je i muzika nezaobilazna tema: od Boba Dilana do hip-hopa i uticaja crnih muzičara poput Arete Frenklin i Džejmsa Brauna.

Predsednik Barak Obama uručio je 2016. Brusu Springstinu Medalju slobode

Pobjeda otpadnika

Ovaj duo potiče iz različitih društvenih miljea i izgledaju kao da ih dele svetovi leže između njih. Barak Obama je zbog svog imena i boje kože važio za „otpadnika“, kada je 1960-ih i ‘70-ih odrastao na Havajima. Ono što je zajedničko podkasterima je uglavnom odsustvo oca i borba sinova da popune tu prazninu.

„Kad sam bio mlad osećao sam da sam nevidljiv, ali borio sam se da shvatim gde pripadam“, kazao je Brus Springstin koji je odrastao u Nju Džerziju. Rođen 1949, prvu gitaru kupila mu je njegova (samohrana) majka, uzevši za to kredit u banci. No, uprkos teškim počecima uspeo je da postane superstar, koji je na svojim rok koncertima punio stadione.

Osim što je pevao o mitskoj Americi, kao na svom albumu „Born to Run“, „Šef“ je takođe i oštar kritičar SAD, posebno rata u Vijetnamu. Ovoj temi posvetio je svoji najveći hit: „Born in the USA“ (1984), u kojoj govori o jednom vijetnamskom veternu, koji se nada priznanju zbog svoje vojničke službe, a umesto toga po povratku nailazi na odbijanje.

Obama i Springstin smatraju da je pesma razotkrila tenzije u SAD i o tome govore i u podkastu i istoimenoj knjizi. Pitanje rase i beli resentiment Trampove ere se uvek iznova pojavljuju, ali ne samo u vidu rasnih razlika, koje je Obama morao da prevaziđe. Radi se i o Springstinovim naporima da prevaziđe ove razlike. Njegov „E Street Band“ decenijama nastupa sa crnim saksofonistom Klarensom Klemonsom, koji je ovekovečen na omotu kultnog albuma „Born to Run“.

„Rođen u SAD“: Brus Springstin 1985. na završnom koncertu turneje u Los Anđelesu

Od podkasta do knjige

„Otpadnici: Rođeni u SAD“, knjiga objavljena širom sveta 26. oktobra, oživljava prijateljske razgovore iz podkasta, a u njoj se mogu videti i privatne fotografije autora. Tu su još i retki arhivski materijali, među njima i rukopisi tekstova Springstinovih pesama i Obamini komentari predsedničkih govora, među kojima je i njegov izuzetni govor povodom 50. godišnjice „Bloody Sunday“ u Selmi (Alabama); kada je policija napala crne borce za građanska prava.

I dok su promišljali o braku, očinstvu, muškosti i građanskim pravima, konstantno bi se vraćali centralnoj temi: mogu li se suštinski podeljene Sjedinjene Američke Države ikada ponovo ujediniti?

Springstin je u prologu knjige napisao da je sada izazov suočiti se sa destruktivnim silama. „Ovo je vreme u kojem moramo da budemo budni i u kojem smo stavljeni na ozbiljnu probu.“

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.