Obama čestitao Netanijahuu na vladi, najavio saradnju

Izvor: Blic, 07.Maj.2015, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama čestitao Netanijahuu na vladi, najavio saradnju

Predsednik SAD Barak Obama čestitao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu, nakon što je Netanijahu prošle noći dogovorio formiranje nove koalicione vlade.

"Predsednik Obama želi da sarađuje s premijerom Benjaminom Netanijahuom", navela je Bela kuća u kratkom saopštenju nakon napetosti koja je dostigla vrhunac između dva lidera u vreme izraelske izborne kampanje.

Precizirano je da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Obama konsultovati s Netanijahuovom novom, četvrtom vladom o iranskom nuklearnom programu i izraelsko-palestisnkom sukobu, pitanjima zbog kojih su odnosi dve zemlje saveznice napeti, preneo je Rojters.

"Mi takođe želimo da nastavimo konsultacije o čitavom nizu regionalnih pitanja, uključujući međunarodne pregovore kako bi sprečili Iran da razvije nuklearno oružje i važnosti postizanja dvodržavnog rešenja", navela ja Bela kuća aludirajući na cilj pregovora sa Palestincama - stvaranje nezavisne države Palestine koja će živeti u mir s Izraelom.

Netanijahu je sinoć nešto pre isteka roka formirao koaliciju svog konzervativnog Likuda sa jednoma partijom cetra, dve verske i jednom tvrdolinijaškom.

Koalicija ima minimalnu većinu od 61 poslanika u parlamentu - Knesetu sa 120 mesta. Analitičari predviđaju da će se ta nova vlada naći na suprotnim pozicijama u odnosu na SAD i EU jer se očekuje da će se zalagati za širenje jevrejskih naselja na teritorijma na kojima Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.