Obama: Špijuniranje je uobičajena stvar

Izvor: RTS, 01.Jul.2013, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Špijuniranje je uobičajena stvar

Nije nikakvo čudo što se države međusobno špijuniraju, ali će Vašington pružiti podatke o prisluškivanju diplomata iz EU, rekao predsednik SAD Barak Obama. Ako hoću da znam šta kancelarka Merkel misli, ja ću je nazvati, rekao Obama u pokušaju da ubedi saveznike u Evropi da se on oslanja na lične odnose, a ne na špijune.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << SAD Barak Obama ocenio je da nije nikakvo čudo što se države međusobno špijuniraju, ali je rekao da će Vašington pružiti saveznicima informacije u vezi sa izveštajima da je NSA prisluškivala diplomate iz EU.

Najnovija otkrića o špijuniranju kancelarija EU u Vašingtonu, Njujorku i Briselu objavljena su u nemačkom nedeljniku Špigl, a  delom proističu iz podataka koje je obelodanio bivši službenik Nacionalne službe za bezbednost SAD Edvard Snouden.

Obama je u Tanzaniji rekao da Amerika razgovara sa Rusijom "na visokom nivou" kako bi se dokopala Snoudena, koji se trenutno nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, i izvela ga pred sud.

Špigl je objavio da je SAD ugradila "bubice" u evropske kancelarije, a Obama se branio od optužbi evropskih saveznika sugerisanjem da takve aktivnosti država nisu neouobičajene.

"Ukazali bismo da svaka obaveštajna služba - ne samo naša već i svaka evropska, azijska i čija god obaveštajna služba - radi ono jedno što joj je rečeno da radi: trudiće se da razume svet što bolje, i to je ono što se dešava u glavnim gradovima širom sveta", rekao je Obama.

On je rekao i da to nije slučaj, "za obaveštajnim službama ne bi bilo potrebe".

I ja vam garantujem, rekao je Obama, da u glavnim gradovima Evrope postoje ljudi koje zanima, ako ne šta sam jeo za doručak, onda barem šta bih mogao da kažem njihovim liderima ako se desi da se sastanem sa njima.

"Tako vam obaveštajne službe funkcionišu", rekao je Obama. 

Zvaničnici EU iz Nemačke, Italije, Francuske, Luksemburga i same evropske vlade poručuju SAD da bi najnovija otkrića mogla da ugroze pregovore o transatlantskom ugovoru o slobodnoj trgovini.

Obama je rekao da će Nacionalna agencija za bezbednost SAD proceniti tvrdnje nemačkog Špigla, a onda obavestiti saveznike o tvrdnjama koje su tu iznete.

Sa druge strane, Obama je svojim izjavama pokušao da ubedi saveznike u Evropi, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda i britanskog premijera Dejvida Kamerona, da se on oslanja na lične odnose, a ne na špijune, kada treba da utvrdi šta je njima i drugim svetskim liderima na umu.

"Ja sam krajnji korisnik ove vrste informacija. Ako hoću da znam šta kancelarka Merkel misli, ja ću je nazvati. Ako hoću da znam šta predsednik Oland misli na neku temu, ja ću ga nazvati. I ako hoću da saznam šta, recimo, Dejvid Kameron misli, ja ću nazvati Dejvida Kamerona. Na posletku, znate, mi sarađujemo toliko blisko da gotovo da nema informacija koje naše zemlje ne dele", rekao je Obama.

Francuski predsednik Oland zatražio da SAD smesta prekine svako prisluškivanje diplomata Evropske unije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.