Obama: SAD pooštravaju sankcije Rusiji

Izvor: Politika, 11.Sep.2014, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: SAD pooštravaju sankcije Rusiji

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama saopštio je da će SAD pooštriti sankcije Rusiji u oblasti odbrane, finansija i energetike zbog „ilegalnih akcija” Moskve u Ukrajini.

„Sprovodimo nove mere u svetlu prošlomesečnih ruskih akcija čiji je cilj dalje destabilizovanje Ukrajine, među kojima je prisustvo teško naoružanih ruskih vojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na istoku Ukrajine”, rekao je Obama i dodao da će jačanje sankcija još više politički i ekonomski izolovati Kremlj.

Te mere su koordinirane sa EU, koja je prethodno takođe, odlučila da uvede novu rundu sankcija Rusiji, preneo je AFP.

Vašington, prema Obaminim rečima, pomno prati sprovođenje sporazuma Moskve i Kijeva o prekidu vatre, ali tek treba da vidi neoborive dokaze da je Rusija odustala od napora da destabilizuje Ukrajinu.

Američki predsednik je ponudio Moskvi izbor - da se povuče iz Ukrajine i da joj se ublaže sankcije ili da uđe u dublji konflikt sa Zapadom.

„Ukoliko Rusija u potpunosti ispuni svoje obaveze, sankcije mogu biti povučene”, rekao je Obama. „Ako, umesto toga, nastavi sa agresivnim akcijama i kršenjem međunarodnog prava, posledice će biti sve teže”.

Rojters je, u međuvremenu, javio, pozivajući se na dobro obavešten izvor, da SAD planiraju da uvedu sankcije Zberbanci, najvećoj ruskoj banci i da dodatno ograniče drugim bankama pristup američkom kapitalu.

SAD su u julu izolovale na američkom tržištu kapitala i zaduženja pet ruskih banaka - VTB banku, Gasprombanku, Moskovsku banku, VEB i Rusku poljoprivrednu banku.

----------------------------------------------

EU ipak uvodi nove sankcije Rusiji

Prema izveštajima agencija

Brisel, London, Beč – Evropske sankcije Rusiji, koje su usvojene prošle nedelje, stupiće na snagu u petak, kažu briselski diplomatski izvori, a prenosi Tanjug.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog „agresije” na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što su odlučile da odlože primenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati. Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, odlučeno je da sankcije stupe na snagu danas, nakon što ta odluka bude objavljena u službenom listu EU, javlja AFP.

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona juče je saopštio da su se evropski lideri saglasili oko pooštravanja sankcija Rusiji do kraja sedmice.

„Premijer (Kameron) učestvovao je u zajedničkom telefonskom razgovoru s nekoliko evropskih lidera: predsednikom (Evropskog saveta Hermanom) van Rompajom, (nemačkom kancelarkom Angelom) Merkel, (francuskim predsednikom Fransoa) Olandom i (italijanskim premijerom Mateom) Rencijem”, rekao je juče portparol, a preneo je Rojters. „Oni su se dogovorili da mere treba da budu objavljene do kraja sedmice.”

Planirana pooštrenja sankcija predviđaju blokade računa i zabranu putovanja u inostranstvo za oko još 20 osoba, privredne sankcije protiv ruskih državnih banaka, kompanija za proizvodnju oružja i energetskih preduzeća, kao i zabranu izvoza tehnologije za eksploataciju nafte i druga ograničenja. Sem toga, sankcije će ograničiti pristup evropskom finansijskom tržištu ruskim naftnim kompanijama u državnom vlasništvu, „Rosnjeft”, „Transnjeft”, kao i „Gaspromnjeft”, koji je većinski vlasnik Naftne industrije Srbije.

Države članice nisu mogle da se dogovore kada će početi sprovođenje dodatnih kaznenih mera, pri čemu se Nemačka zalagala za sprovođenje sankcija, dok je nekoliko drugih članica EU, poput Italije, Austrije i Finske, smatralo da ta odluka treba da bude odložena jer se primirje u Ukrajini za sada poštuje. Diplomatski izvori navode da su sada prilikom glasanja bile uzdržane zemlje koje imaju bliske veze sa Rusijom.

Odluka je doneta da se bi se zadržao pritisak na Moskvu i pored početka smirivanja situacije na istoku Ukrajine, naveo je jedan od izvora.

U Beču, pak, opoziciona Slobodarska partija Austrije (FPO) kritikuje austrijskog kancelara Vernera Fajmana da je prekršio Ustav time što je dao pristanak na nove sankcije EU protiv Rusije, čime je ugrozio i hiljade radnih mesta, te najavljuje takozvanu ministarsku tužbu u parlamentu.

„Osnove zakona o neutralnosti nisu ispoštovane i time postoji kršenje ustavnog prava”, objasnio je lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe.

Ministar bez portfelja Jozef Ostermajer s tim u vezi istakao je da su sankcije u saglasnosti sa neutralnošću Austrije, dodajući da je shvatanje neutralnosti od strane FPO „zastarelo”. On je objasnio da se neutralnost, od pristupanja u EU, ograničeno svodi samo na vojni element, i da ne sme da sprečava solidarno delovanje u političkim i ekonomskim sankcijama EU.

N. R.

----------------------------------------------

Rusija ograničava uvoz automobila

MoskvaRusija bi na zapadne sankcije mogla odgovoriti uvođenjem ograničenja na uvoz automobila, uglavnom polovnih vozila, i još neke druge potrošačke robe, ali se zvanična Moskva ipak nada da će na Zapadu prevladati zdrav razum, izjavio je ekonomski savetnik ruskog predsednika Andrej Belousov, prenosi Tanjug.

objavljeno: 11.09.2014.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Moskva

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.