Obama: Primirje da se dokaže

Izvor: B92, 05.Sep.2014, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Primirje da se dokaže

Američki predsednik Barak Obama na kraju samita NATO u Velsu povodom dogovorenog primirja na istoku Ukrajine kaže da SAD pozdravlja primirje ali su skeptični.

"Pozdravljamo primirje, ali smo skeptični. To se mora dokazati na terenu", kaže Barak Obama.

On smatra da je do primirja došlo samo pre svega zbog zapadnih sankcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusiji. "Imamo primirje samo zato što smo uveli sankcije Rusiji i koliko znam naše evropske kolege dogovaraju nove sankcije", rekao je Obama na konferenciji za novinare.

Predstavnici Ukrajine i samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska potpisali su u Minsku protokol o prekidu vatre, koji bi trebalo da stupi na snagu u 18 časova po lokalnom vremenu.

Rusija je pozdravila potipisivanje primirja i, kako je navedeno, Moskva se nada da će mirovni protokol biti poštovan "tačku po tačku", kao i da će proces pregovora radi potpunog rešavanja ukrajinske krize biti nastavljen.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko koji je na samitu NATO u Njuportu u Velsu je izjavio da je Ukrajina spremna da sprovede značajnu decentralizaciju vlasti i da radi sprovođenja potpisanog preliminarnog mirovnog protokola Donjeckoj i Luganskoj oblasti pruži ekonomske slobode, pravo na upotrebu jezika, kao i amnestiju u okviru političkog rešenja konflikta.

Lideri zemalja članica NATO-a usvojili su drugog dana samita u Velsu plan o formiranju brzih udarnih jedinica koje će biti stacionirane na istoku Evrope.

Obama se, međutim, pred odlazak s dvodnevnog samita NATO u Velsu, osvrnuo i na dejstvo ekstremista Islamske države, koja, kako kaže, predstavlja pretnju

članovima Alijanse.

Američki predsednik je rekao da zemlje članice Alijanse kažu da je Islamska država "divlja organizacija" koja mora na kraju da bude uništena.

Predsednik SAD je tokom samita vršio pritisak na kolege iz NATO da se pridruže koaliciji država koje bi mogle da krenu protiv Islamske države koristeći vojnu moć, diplomatske pritiske i ekonomske mere.

On je rekao da međunarodna koalicija treba da ide šire od zapadnih zemalja i da obuhvati i zemlje koje su većinski sunitske da bi se odbacila vrsta nihilizma koju Islamska država predstavlja.

"To se neće dogoditi preko noći ali napredujemo u dobrom pravcu. Mi ćemo oslabiti i na kraju pobediti Islamsku državu", rekao je Obama na konferenciji za štampu u Njuportu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.