Kurdi brane Kobane, ID se povlači

Izvor: B92, 14.Okt.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi brane Kobane, ID se povlači

Kurdski borci su uspeli da ponovo vrate deo teritorija u gradu Kobaneu, koji je proteklih dana na meti udara pripadnika Islamske države.

Kako javlja BBC, napredak kurdskih snaga zabeležen je posle nekoliko uspešnih vazdušnih napada američke vojske, koja je primorala džihadiste na povlačenje.

Navedeno je da su Kurdi uspeli da pod svoju kontrolu vrate brdo iznad grada pod imenom Tol Šair, koje je više od deset dana bilo u rukama Islamske države, a nalazi se na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manje od četiri kilometra od turske granice.

Povodom novih akcija protiv džihadista, za utorak je američki predsednik Barak Obama najavio nove sastanke s vojnim liderima iz više od 20 zemalja koje su prihvatile da se uključe u koaliciju za borbu protiv Islamske države.

S druge strane, Turska se i dalje nije odlučila za ulazak u borbe s islamistima, ali je u ponedeljak bombardovala uporišta Radničke partije Kurdistana, koju već godinama smatra svojom najvećom opasnosti.

Konačan povratni napad kurdske vojske predstavlja jedan od prvih poraza džihadista, koji su bili veoma blizu da ugroze granični prelaz između Turske i Sirije. Ipak, prema procenama, džihadisti i dalje imaju jaka uporišta oko gradova Manbidža, Rake, Dejr al-Zura, Majadina, Abu Kamala, u Siriji, dok su u Iraku zauzeli planinu Sindžar, oblasti oko Kirkuka, Hadite i Faludže, odakle planiraju napade na Bagdad.

Koalicija, predvođena SAD, izvela je 21 vazdušni napad blizu Kobanija u Siriji tokom poslednja dva dana kako bi usporila napredovanje ekstremista "Islamske države" (IS), saopštila je danas američka vojska, upozoravajući da je situacija na terenu u razvoju i da militanti pokušavaju da osvoje teritoriju.

U jednom napadu pogođena je montažna naftna rafinerija blizu Deir al-Zora, navela je Centralna komanda američke vojske, preneo je Rojters.

U drugim napadima uništene su dve pozicije ekstremista, uništene ili oštećene tri zgrade IS i uništena još tri objekta, navodi se u saopštenju.

Vojska SAD je saopštila da postoje nagoveštaji da su vazdušni napadi usporili napredovanje IS kod Kobanija, sirijskog grada na granici s Turskom, ali upozorava da se situacija razvija, dok ekstremisti pokušavaju da osvoje teritoriju, a kurdska milicija nastavlja da je brani.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poraz ID: Kurdi preuzeli deo Kobanija

Izvor: Vesti-online.com, 14.Okt.2014

Kurdski borci uspeli su da u sirijskom gradu Kobaniju povrate deo teritorije koju su proteklih dana zauzeli pripadnici "Islamske države"...Pod svoju kontrolu vratili brdo iznad grada pod imenom Tol Šair, koje je više od deset dana bilo u rukama Islamske države.. ..Kurdske snage napredovale su nakon...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.