Kina ljuta na SAD zbog sastanka Obame i dalaj-lame

Izvor: B92, 16.Jun.2016, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina ljuta na SAD zbog sastanka Obame i dalaj-lame

Predsednik SAD Barak Obama sastao se s tibetanskim duhovnim vođom dalaj-lamom u Beloj kući.

Sastanak se održava uprkos upozorenjima zvaničnog Pekinga da će ovaj sastanak ugroziti diplomatske odnose dveju zemalja.

"Obama je pozvao na sadržajan i otvoren dijalog dalaj-lame i njegovih predstavnika s kineskim vlastima kako bi se smanjile napetosti i rešile razlike", navodi se u saopštenju Bele kuće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kina dalaj-lamu smatra separatistom, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da će ovaj susret "ohrabriti separatističke snage".

Bela kuća prenosi da je predsednik Obama tibetanskom duhovnom vođii rekao da ne podržava nezavisnost Tibeta.

Obama je ranije izjavio da ceni učenje dalaj-lame, da mu je lično vrlo drag i da veruje u "očuvanje tibetanskih verskih, kulturnih i jezičkih tradicija", prenose agencije.

Ovo je Obamin četvrti susret u Bijeloj kući s dalaj-lamom u poslednjih osam godina. Sastanak je ovog puta održan u rezidenciji američkog predsednika a ne u Ovalnom kabinetu koji je namenjen sastancima sa svetskim liderima što, prema saopštenju Bele kuće, naglašava ličnu prirodu susreta.

Kineska novinska agencija Sinhua osudila je ovaj sustret primećujući da će ovaj susret "ozbiljno ugroziti" diplomatske odnose Kine i SAD jer je, kako se navodi, duboko "pogodio osećanja kineskog naroda".

Sastanak dalaj-lame i američkog predsednika je održan u vreme pojačane napetosti između SAD i Kine zbog kineskih teritorijalnih pretenzija u istočnoj Aziji.

U izjavi za Rojters dalaj-lama je u ponedeljak rekao da sporove između Kine i njenih suseda u Južnom kineskom moru treba rešavati dijalogom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dalaj Lama razgovarao sa Obamom

Izvor: VOA, 16.Jun.2016

Uprkos snažnom protivljenju Kine, američki predsednik Barak Obama u sredu se u Beloj kući sastao se sa duhovnim vodjom Tibeta, Dalaj Lamom. Reporterima i kamermanima nije bilo dozvoljeno da dokumentuju četvrti sastanak predsednika Obame i Dalaj Lame. Medjutim, Bela kuća je kasnije objavila fotografiju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.