Kairo: Počast preminulom vođi Kopta

Izvor: B92, 18.Mar.2012, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kairo: Počast preminulom vođi Kopta

Kairo -- Hiljade egipatskih hrišćana okupile su se u Kairu da odaju počast vođi koptskih hrišćana Šenudi Trećem koji je juče preminuo u 89. godini.

Poglavar Koptske pravoslavne crkve Šenuda III, koji se nalazio na čelu crkve 40 godina, preminuo je juče nakon što je više godina imao problema sa jetrom i plućima, javila je državna agencija MENA.

On će biti sahranjen u utorak, javili su egipatski državni mediji.

Američki predsednik Barak Obama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uputio je telegram saučešća, kao i papa Benedikt XVI, poglavar rimokatolika.

Hiljade hrišćana čekalo je noćas i jutros u redu u kairskom naselju Abasija ispred katedrale gde je položeno telo Šenude. Za oko 10 miliona koptskih hrišćana Šenuda III je bio mislilac i harizmatični lider, poznat po smislu za humor, a portret na kom se smeši nalazi se na zidovima mnogih koptskih kuća i radnji, preneo je AP.

Mnogi Kopti su ga smatrali zaštitnikom njihove manjinske zajednice u zemlji čije većinsko stanovništvo čine muslimani.

Tokom vladavine Hosnija Mubaraka, Šenuda III je podržavao vladu i nije se u javnosti previše energično zalagao za koptske zahteve kako ne bi izazvao osvetu muslimanskih konzervativaca.

Međutim, jedan deo hrišćana ga je kritikovao da nije učinio dovoljno da zauzda, kako kažu, sve veće nasilje i diskriminaciju njihove zajednice u periodu posle Mubaraka.

Koptsku crkvu, jednu od najstarijih crkava na svetu, prema predanju je osnovao apostol Marko u Aleksandriji sredinom 1. veka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrišćani odaju počast papi Šenudi Trećem

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2012

KAIRO - Hrišćani su se okupili danas da odaju poštu vođi koptskih hrišćana papi Šenudi Trećem, koji je umro juče u 88. godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

PREMINUO VOĐA KOPTSKIH HRIŠĆANA

Izvor: Kurir, 18.Mar.2012

Egipatski hrišćani odaju počast preminulom vođi koptskih hrišćana Šenudi Trećem ..KAIRO - Hiljade egipatskih hrišćana okupile su se danas u Kairu da odaju počast vođi koptskih hrišćana Šenudi Trećem koji je juče preminuo u 89. godini...Poglavar Koptske pravoslavne crkve Šenuda III,...

Nastavak na Kurir...

Sutra sahrana Šenuda Trećeg

Izvor: Blic, 19.Mar.2012, 14:25

Koptska pravoslavna crkva saopštila je da će njen poglavar Šenuda Treći, koji je preminuo pre dva dana, biti sahranjen sutra u pustinjskom manastiru Svetoga Bišoja, 100 kilometara od Kaira...U tom manastiru je Šenuda bio u kućnom pritvoru od 1981. do 1985, po naredbi tadašnjeg predsednika Hosnija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.