Odata pošta poglavaru koptske crkve

Izvor: B92, 18.Mar.2012, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odata pošta poglavaru koptske crkve

Kairo -- Desetine hiljada vernika širom Egipta odalo poslednju poštu poglavaru Koptske pravoslavne crkve, Šenudi Trećem, koji je preminuo u subotu u 89. godini.

Šenudino telo bilo je izloženo u kairskoj koptskoj Katedrali svetog Marka, u kairskoj četvrti Abasija, gde će on biti sahranjen u utorak.

"Ovo je veliki gubitak za Egipat", rekao je agenciji Frans pres egipatski ministar turiuzma Munir Fahri Abdel Nur.

Poslednja pošta Šenudi Trećem, koji je nosio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << titulu aleksandrijskog pape i partrijarha cele Afrike, odata je danas širom zemlje, a zvaničnici su izjavili da su se tri osobe ugušile u prepunoj katedrali.

Egipatska novinska agencija MENA je javila da jedna vernica u gradu Ismailija od tuge zbog smrti Šenude pokušala da se ubije.

Za oko 10 miliona Kopta u Egiptu papa Šenuda, koji je na čelu Koptske pravoslavne crkve bio više od 40 godina, predstavljao je zaštitnika u većinskoj muslimanskoj zemlji koja ima 80 miliona žitelja.

Šenuda je podržavao vlast Hosnija Mubaraka i uticao na Kopte da ne iznose prejako svoje zahteve, kako bi se izbegla reakcija konzervativnih muslimana, ali se posle Mubarakovog pada javio strah od vlasti islamista.

U januaru ove godine, ipak, lideri uticajnog Muslimanskog bratstva i najviši generali prisustvovali su službi koju je Šenuda držao u glavnoj kairskoj crkvi.

Šenuda se ozbiljno sukobio s vlastima 1981. godine kada ga je tadašnji predsednik Anvar Sadat poslao u unutrašnji progon u pustinjski manastir, pošto je koptski poglavar optužio vladu da nije obuzdala muslimanske ekstremiste.

Počast poglavaru Koptske pravoslavne crkve odali su i papa Bebedikt 16, američki predsednik Barak Obama, izraelske vlasti, šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton i predsednik Evropske komisje Žoze Manuel Barozo, koji je Egipat pozvao da sačuva nacionalno jedinstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.