Gejevi u američkoj vojsci

Izvor: Blic, 12.Nov.2010, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejevi u američkoj vojsci

Vrhovni sud SAD danas je odbio zahtev grupe za prava gej populacije da se ukine zabrana Pentagona po kojoj otvoreni homoseksualci oba pola ne mogu služiti vojsku, javlja Rojters.

Pentagon je 1993. godine usvojio takozvano "ne pitaj, ne pričaj” ("don’t ask, don’t tell”) pravilo, po kome vojnici homoseksualci treba drže svoje seksualno opredeljenje u privatnosti. Predsednik Barak Obama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tražio je da se to pravilo ukine, ali je dodao da to treba da učini Kongres, a ne sudovi.

Organizacija u okviru Republikanske partije koja se zalaže za ista prva za sve Amerikance, Log Kebin Ripablikans (LCR), dobila je pozitivan odgovor na okružnom sudu prošlog meseca po kome je ovo pravilo Pentagona protivustavno, a sud je zabranio vojsci da ga primenjuje. Međutim, Obamina administracija je na Apelacionom sudu dobila dozvolu da se nastavi sa primenjivanjem pravila dok sud ponovo ne ispita ovaj slučaj, koji Obami donosi velike glavobolje jer, iako se on protivi pomenutom pravilu, njegova administracija se bori da ono ostane na snazi, dok Pentagon ne pripremi tranzicioni plan po kome bi vojsku mogli služiti i otvoreni gejevi.

CDC/IB
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Odbijen zahtev gejeva da služe vojsku

Izvor: SrbijaNet.rs, 13.Nov.2010, 00:36

Vrhovni sud SAD odbacio je danas zahtev grupe za prava gej populacije da se ukine zabrana Pentagona da otvoreni homoseksualci oba pola služe vojsku u toj zemlji. Vojska primenjuje tzv. pravilo "ne pitaj, ne pričaj" ("don't ask, don't tell"), koje je Pentagon usvojio

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.