DAMASK PREŠAO CRVENU LINIJU: Amerika kreće u rat? (FOTO)

Izvor: S media, 14.Jun.2013, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAMASK PREŠAO CRVENU LINIJU: Amerika kreće u rat? (FOTO)

Američki predsednik Barak Obama odlučio je sinoć da uputi direktnu vojnu pomoć pobunjenicima u Siriji, saopštila je Bela kuća, preneo je sinoć Rojters.

Obama je, kako navode agencije, odlučio da "promeni list" kada je Njujork tajms objavio dokument koji je pokazazao da u Vašingtonu već neko vreme cirkuliše dokument koji dokazuje da je režim Bašara al Asada koristio hemijsko oružje u Sirija.

Obama je još u aprilu zacrtao "crvenu liniju" koju Damask >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ne sme da pređe, ali u njegovoj administraciji još uvek postoje duboke podele oko narednih poteza, pošto je, bar do sada, Vašington vešto izbegavao da se umeša u sirijski građanski rat.

Obamin manevarski prostor u velikoj meri je smanjen posle ulaska boraca Hezbolaha u sukob na strani Asada, čime se dobar deo ustaničkog pokreta našao na ivici kolapsa, piše Njujork tajms.

Jedna od opcija koja se razmatra u Vašintonu su već isprobani vazdušni udari protiv Asadovih snaga, vazduhoplovnih baza, kao i puteva kojima sirijska vojska doprema opremu iz Irana.

Prema dokumentu koji je objavio Njujork tajms, u napadima hemijskim oružjem ubijeno je između 100 i 150 osoba.

Obama se već nedeljama nalazi pod ozbiljnim pritiskom da se uključi u rat u Siriji, pri čemu su Bil Klinton i Džon Mekejn najozbiljniji zagovornici intervencije.

Deo dokaza o hemijskom oružju nabavila je, naravno, CIA, koja je došla do uzoraka urina dvojice ustanika, jednog koji je ubijen i drugog koji je povređen u sukobima nedaleko od mesta Utubija. Rezultati analize, navodno, pokazuju da su obojica bili izloženi dejstvu sarina, na osnovu čega je zaključeno da je taj bojni otrov koristila sirijska vojska.

Rusija: Podaci o hemijskom oružju u Siriji fabrikovani, Obama kao Buš

Informacije o upotrebi hemijskog oružja od strane Asada su fabrikovane na istom mestu gde i laži o tome da je Sadam Husein posedovao oružje masovnog uništenja. Obama je krenuo istim putem kao i Džordž Buš”, napisao je Puškov na svom nalogu na društvenoj mreži “tviter”, a prenela je agencija Rojters.

Ovo su najmoćnije vojske na svetu (FOTO) OVDE

(RTS, agencije)

Foto: Beta, AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File; AP Photo/Aleppo Media Center AMC

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.