Da li ste čuli za VinFast? Nisu ni Amerikanci, ali ovaj vijetnamski proizvođač stiže u SAD

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste čuli za VinFast? Nisu ni Amerikanci, ali ovaj vijetnamski proizvođač stiže u SAD

Prvi proizvođač automobila iz Vijetnama planira da u naredne dve godine pripremi teren za prodaju svojih modela u SAD.

Kompanija VinFast privukla je pažnju ljubitelja automobila kada je na Sajmu automobila u Parizu 2018. izložila dva modela premijum klase - limuzinu i SUV.

Vozila su nastala u saradnji sa italijanskom firmom Pininfarina koja potpisuje dizajn, dok su, prema pisanju medija, 2.0-litarski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << motori u još neke mehaničke komponente pozajmljeni od BMW-a.

U međuvremenu, VinFast je otkrio novi ambiciozni plan - da pridobije kupce i na severnoameričkom kontinentu. Prema pisanju Blumberga, u pitanju je investicija vredna čak 2 milijarde dolara, a cilj je da se do kraja 2021. vozila brenda VinFast nađu u prodajnim salonima širom Sjedinjenih Država.

U kompaniji su svesni da su visoko podigli lestvicu, ali smatraju da je budućnosti VinFasta izvesna samo ako postane internacionalno poznata auto-marka.

Kako kažu, kompanija ne može biti profitabilna ako se bude oslanjala samo na domaće, vijetnamsko tržište, pogotovu kada je reč o prodaji premijum vozila.

Ipak, ulazak na jedno od najkonkurentnijih automobilskih tržišta na svetu predstavljaće veliki izazov za ovog proizvođača koji je još u povoju.

Osim pribavljanja svih neophodnih dozvola i homologacije vozila, tu su i druge prepreke. Najteža će biti dopreti do potencijalnih kupaca, za koje je VinFast potpuno nepoznato ime a koji mogu da biraju između velikog broja modela poznatih svetskih automobilskih marki.

Inače, vijetnamska kompanija ne namerava da se zadrži samo na automobilima sa SUS motorima, već za sledeću godinu najavljuje i svoj prvi električni model.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.