Volić Helbuš: Nemački zahtevi i očekivanja ostaju isti

Izvor: N1 televizija, 13.Apr.2018, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volić Helbuš: Nemački zahtevi i očekivanja ostaju isti

"Mislim da sastanak Aleksandra Vučića sa Angelom Merkel nije promenio poziciju Srbije, jer su nemački zahtevi i očekivanja u vezi sa Kosovom ostali isti kao i pre nekoliko godina", smatra Jelena Volić Helbuš, iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Ona kaže da je jasno da kancelarka Merkel ima dobar odnos s Vučićem i da se taj odnos odražava na intenzivne veze Srbije i Nemačke poslednjih nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << godina.

"Vučić je zadovoljan prijemom koji dobija, namerno sam rekla da je odnos dobar, a nisam pomenula dva društva, to je na dugom štapu, govorimo o političkim odnosima zanemarujući pitanja društva, dve nacije i zemalja. To su dve nesrazmerne zemlje, u veličini, političkoj i privrednoj snazi, govorimo o centralnoj zemlji EU, ja mislim da tu dolazi do mnogih fenomena o kojima ne govorimo. Mi govorimo o političkim elitama i razumevanju koje je trenutno dobro, Vučić i Merkel imaju dobru hemiju koja je dobra za ovaj momenat, ali nemački zahtevi ostaju isti i ne menjaju se, i kad dođe do promene vlade zahtevi ostaju isti. Za nemačku spoljnu politiku je najbitnije rešenje kosovskog problema", kaže Volić Helbuš.

Ona smatra da nemamo više kulturnih i obrazovnih veza koje su postojale između Jugoslavije i Savezne Republike Nemačke, kao i da u nemačkom kulturnom krugu Srbija ne figurira.

Vučiću je bitno da i u trenucima kada uloga Srbije u pregovorima nije uloga đaka sa svim peticama, bude siguran u razumevanje Angele Merkel, da joj pojasni kompleksnost situacije, da pokaže do koje mere je rešavanje ovog problema kompleksno.

Na pitanje da li je na Srbiji i Kosovu moguće primeniti model dve Nemačke, ona kaže da jeste, ali ne onako kako bi mnjenje volelo da taj model razume.

"On je samo jednim delom bio predložen, kao nešto što bi moglo da se implementira ovde, da postoje dve države, a da do međunarodnog priznanja ne dođe, da mogu Kosovo i Srbija da komuniciraju, razmenjuju diplomatske korake, da budu zajedno u međunarodnim telima, to je predloženo da se uzme iz modela dve Nemačke. Ne može da se primeni onako kako bi voleli, jer na primeru Nemačke, imali ste dve države u kojoj je živeo isti narod, koje su podeljene zbog rata, potpuno su drugačije konstelacije dve Nemačke i Kosova i Srbije".

Srbija može da očekuje isto kao i Kosovo, dodaje ona, a to je kompromis, koji, navodi, ne znači da svako dobija već da svako gubi.

"Ko pravi kompromis mora da odustane od bitnih zahteva zarad dogovora. Ono što EU očekuje je da Srbija i Kosovo preuzmu aktivnu ulogu u pregovorima i dijalogu, ne da očekuje štap i šargarepu, već da dva subjekta pristupe dogovoru o budućnosti".

Kaže da je problem Kosova rešiv, ukoliko se suočimo s realnošću i ozbiljno prihvatimo sagovornika u dijalogu.

"Kosovo je mlada struktura sa ranjivom privredom i društvom koje je neorganizovano, svakoj iskusnoj spoljnopolitičkoj sili, kao što je Nemačka, je jasno da raspored snaga nije isti i nije jednak i tu mora doći do razgovora dve strane koje se ovog trenutka čine nepomirljivim".

Odnosi između Istoka i Zapada se zaoštravaju i EU gleda da osigura mir kod kuće, smatra Jelena Volić Helbuš i dodaje da je budućnost ovog konflikta neprozirna.

"Nemačka je pod pritiskom, jer staje na stranu zapadnih saveznika, a uvek je gledala da ima otvorenu liniju prema Rusiji".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.