VEOMA SAM UZNEMIRENA Merkelova se potresnom porukom oprostila od Šinzo Abea Moje misli su usmerene ka njegovoj porodici - tugujem sa njima

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022, 18:15

"VEOMA SAM UZNEMIRENA" Merkelova se potresnom porukom oprostila od Šinzo Abea "Moje misli su usmerene ka njegovoj porodici - tugujem sa njima"

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel oprostila se od bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea koji je danas ubijen.

- Duboko sam uznemirena i potresena užasnom vesti da je moj bivši dugogodišnji kolega Abe Šinzo podlegao povredama zadobijenim u kukavičkom i podlom pokušaju atentata nekoliko sati ranije. Moje prve misli su usmerene ka njegovoj ženi i porodici. Tugujem sa njima. Želim da im priužim utehu i podršku - piše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Angela Merkel u oproštajnom pismu.

Ona se prisetila i saradnje sa Abeom.

- Šinzo Abe i ja smo se sreli mnogo puta u Nemačkoj, Japanu i na međunarodnim konferencijama. Blisko smo sarađivali, ne samo tokom predsedavanja G7 i G20. Uvek smo bili vođeni zajedničkim ciljem da savladamo velike izazove našeg vremena kako u našim bilateralnim odnosima i između Japana i Evropske unije, tako i multilateralnom partnerstvu. Tradicionalno, nemačko-japanski odnosi su uvek bili prijateljski i puni poverenja, ali su se tokom njegovog mandata ponovo intenzivirali. Japan i svet gube velikog državnika u Šinzo Abeu. Sa njim gubim političkog saputnika. NJegova reč je imala težinu. NJegove odluke su bile pouzdane. NJegov humor je pomogao da se savlada otpor. Bio mi je blizak kolega i prijatelj. Premijer Šinzo Abe pružio je izuzetne usluge nemačko-japanskim, evropsko-japanskim i multilateralnim odnosima. Sećamo ga se sa velikom zahvalnošću i tugom - poručila je bivša nemačka kancelarka, prenose nemački mediji.

Podsećamo, bivši japanski premijer Šinzo Abe podlegao je povredama u 67 godini u bolnici Medicinskog univerziteta u Nari. Abe je danas oko 11 i 30 časova po lokalnom vremenu upucan tokom predizbornog skupa.

BONUS VIDEO: Atentat na bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.