Postignut napredak u sporu oko gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2014, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut napredak u sporu oko gasa

U pregovorima o gasu postignut je napredak, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin novinarima u Milanu na Azijsko-evropskom samitu, održanom uz posredovanje lidera Francuske i Nemačke, u okviru kog je razgovarao sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

"Da, zaista smo mnogo pažnje posvetili ovim pitanjima i postoji napredak", rekao je Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i objasnio da se napredak sastoji u dogovoru sa ukrajinskim partnerima o uslovima obnavljanja isporuka gasa Ukrajini, bar u zimskom periodu. Usaglašeni su svi parametri tog dogovora. Pitanje je u praznoj kasi Ukrajine, dodao je on.

Putin je istakao da Ukrajina Rusiji duguje najmanje 5,5 milijardi dolara za gas, ali je Rusija spremna da retroaktivno da popust od 100 dolara za hiljadu kubnih metara, rezultat čega će biti smanjen duga na 4,5 milijardi dolara.

On je dodao da Rusija na taj način izlazi u susret Ukrajini i očekuje da Evropska unija pomogne Ukrajini da prevaziđe finansijski problem.

"Mi shvatamo finansijsko stanje ukrajinskih partnera. Vidimo da imaju problem sa gotovinom. Izašli smo im u susret u određenoj meri i smatramo da naši evropski partneri, Evropska komisija, mogu, a po mom mišljenju i treba, da podmetnu rame Ukrajini i pomognu joj da reše probleme sa gotovinom", rekao je ruski predsednik.

Dogovoreni uslovi isporuke gasa barem tokom zime

Putin je dodao da je sa Porošenkom dogovorio uslove isporuka ruskog prirodnog gasa "bar za period zime". Putin je napomenuo da Ukrajini nedostaju sredstva, pa se on nada da će zapadni partneri Kijeva pomoći da se prevaziđe taj deficit, prenosi Rojters.

Prema pisanju agencije Tass, Putin i Porošenko su se sporazumeli da tokom ove zime cena gasa bude 385 dolara za 1.000 kubnih metara, a Ukrajinci su, kako tvrdi ruski ministar energetike Aleksandar Novak, spremni i da gas plaćaju unapred.

Putin je, inače, na današnjem brifingu nakon sastanka sa Porošenkom, izjavio da trenutna niska cene nafte na svetskom tržištu ne predstavlja tragediju za ruski budžet i da se on nada uzlaznoj korekciji cena na tom sektoru.

Putin je istakao i da cena od 80 dolara za barel nafte nije profitabilna za proizvođače.

Izvestan napredak u sporu oko isporuke ruskog gasa Ukrajini potvrdio je i ukrajinski predsednik.

"Postigli smo izvestan napredak po pitanju gasa, dogovorili smo se o novim kriterijumima za ugovore o isporuci gasa, i sada treba da se dogovorimo o izvorima finansiranja, o novcu za finansiranje ugovora", rekao je Porošenko na završetku tog sastanka.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je sporazum o gasu "zaista na dohvat ruke".

"Bilo je dobro, bilo je pozitivno", rekao je novinarima Putin uz osmeh, posle razgovora kojem su prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Premijer Italije Mateo Renci rekao je posle susreta Putina i Porošenka da je učinjen izvestan napredak, ali da ostaju "mnoge razlike".

Razgovori o ukrajinskoj krizi biće nastavljeni u takozvanom normandijskom formatu, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenela je ruska agencija TASS.

Normandijski format podrazumeva učešće četiri strane - Putina, Porošenka, Merkelove i Olanda.

Iako nije došlo do bilateralnog susreta Putina i Porošenka, takva mogućnost nije isključena, rekao je Peskov.

U Milanu se održava dvodnevni evro-azijski samit, kojem prisustvuje oko 50 lidera Evrope i Azije.

Neslaganja Putina i Merkel o Ukrajini

Putin i Merkelova imaju ozbiljna neslaganja povodom uzroka sukoba u Ukrajini, saopštio je jutros Kremlj, posle susreta dvoje lidera u Milanu.

"I dalje postoje ozbiljna neslaganja koja se tiču nastanka ukrajinskog konflikta, kao i uzroka onoga što se trenutno događa", rekao je Putinov portparol, javile su ruske agencije.

Putin i Merkel su sinoć razgovarali u Milanu na marginama Azijsko-evropskog samita (ASEM).

Peskov je dodao da je razgovor je trajao dva i po sata.

Porošenko je juče razgovarao sa nemačkom kancelarkom, a oboje su "izrazili žaljenje što mnoge tačke sporazuma o prekidu vatre nisu ispunjene", javio je AFP, pozivajući se na neimenovane izvore nemačke vlade.

TASS je naveo da se Putin sastao i sa bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem, ali detalji razgovora zasad nisu poznati.

Susret Putina i Berluskonija, koji se nalazi u kućnom pritvoru, pošto je proglašen krivim za utaju poreza, moguć je pošto je italijanski sud odobrio bivšem premijeru da provede noć izvan svoje vile.

Zbog Putinove posete Srbiji, Merkelova čekala više od četiri sata

Putin je juče doputovao u Milano posle posete Beogradu, gde je tokom šestočasovne posete razgovarao sa državnim vrhom Srbije i prisustvovao vojnoj paradi povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda.

Uprkos višečasovnom kašnjenju, uspeo je da održi više neformalnih sastanaka sa evropskim liderima.

Putina i Merkel su se sastali posle večere, četiri sata nakon što je prvobitno bilo planirano, navela je ruska agencija Interfaks.

Holandski premijer Mark Rute takođe se susreo sa Putinom, od kojeg je, kako je naveo, zatražio "maksimalnu saradnju" na istrazi oko pada aviona "Malezija erlajns", koji je oboren 17. jula iznad istočne Ukrajine sa 298 putnika i članova posade.


Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.