DSS: Kosovo uslov za EU

Izvor: RTS, 24.Avg.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Kosovo uslov za EU

Posetom Beogradu nemačka kancelarka Angela Merkel na očigledan način pokazala stav EU da je potpuno povlačenje Srbije sa Kosova i Metohije ključan uslov za evrointegracije, ocenio lider DSS-a Vojislav Koštunica.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da stavovi nemačke kancelarke Angele >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Merkel izneti tokom posete Beogradu "na očigledan način uspostavljaju zahtev EU da je potpuno povlačenje Srbije iz južne pokrajine ključni uslov za evropske integracije".

"Sada nijedan političar u Srbiji više ne može da okreće glavu i pravi se da ne razume da je Srbiji postavljen zahtev da svojom teritorijom treba da plaća ulazak u EU", rekao je Koštunica u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Koštunica je rekao da onaj ko i dalje smatra da treba i po tu cenu nastaviti put u EU, to treba otvoreno i pošteno da saopšti građanima.

Lider DSS-a smatra da bi bilo krajnje neodgovorno da se nastavi "sa jalovom pričom" i Kosovo i EU, jer uslovi koje je Nemačka postavila niko neće moći da promeni.

Ti uslovi, kako je rekao, važe od 2008. godine kada je većina članica EU protivpravno priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"Demokratska stranka Srbije smatra da Srbija mirno i trezveno treba da saopšti da ona neće svojom teritorijom da plaća ulazak u EU. Vreme je da se Srbija okrene sebi i svom razvoju, jer je razvoj zemlje i saradnja sa drugim državama na ravnopravnim osnovama najpreči cilj, a ne ulazak u EU", naglasio je Koštunica.

Koštunica je rekao da je DSS jasno i na vreme upozoravao da je potpuno pogrešna politika sadašnje vlasti da EU nema alternativu i da je zato "samo bilo pitanje trenutka kada će se obznaniti da je zapravo Kosovo najvažniji uslov koji će EU postaviti".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.