Andželina naljutila žrtve silovanja

Izvor: B92, 17.Okt.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andželina naljutila žrtve silovanja

Iako joj je Ministarstvo kulture Federacije Bosne i Hercegovine prvobitno zabranilo da snima svoj prvenac na području ovog entiteta zbog kontroverzne tematike i pod pritiskom udruge Žene - žrtve rata, ministar kulture Gavrilo Grahovac ipak je izdao dozvolu nakon pročitanog scenarija, potvrdili su predstavnici producentske kuće „Scout film”.

Izvor: Jutarnji.hr


U Sarajevu tvrde kako je preduvjet za dopuštenje snimanja bio da oni vide scenarij i procijene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovu podobnost s obzirom da je riječ o priči vezanoj za rat u BiH: 'Angelina Jolie će dobiti odobenje za snimanje filma u BiH ako nam dostavi scenarij ", rekao je ministar Grahovac, što je holivudska diva i učinila.

Grahovčeva prvobitna odluka o zabrani doneta je jer su to od njega tražile predstavnice udruge Žene - žrtve rata, koja okuplja Bošnjakinje koje su tijekom rata u BiH bile izvrgnute seksualnom zlostavljanju i silovanjima.

Angelina Jolie prošli je tjedan poslala pismo udruzi „Žene-žrtve rata", moleći ih da ne donose zaključke prije nego što vide film. Također je iskazala želju da se sastane s članicama i s njima razgovara o film, no one su to odbile.

Dozvola za snimanje je stigla nakon što su producenti ministarstvu dotavili scenarij, kako bi se uvjerili da u njemu nema djelova koji bi ponizili žene silovane u ratu.

'Ništa ne znaju one koje misle da bi se silovana žena mogla zaljubiti u krvnika'

Novinarka „Jutarnjeg” Snježana Pavić razgovarala je sa predstavnicama žena koje su se pobunile protiv navodno spornog scenarija prije no što je povučena zabrana za snimanje. Ona puši York i ima tople smeđe oči . Uređena je, diskretno našminkana. Prije rata živjela je na Ilidži s mužem i dvoje djece. Radila je kao fizioterapeut. Kad je završio rat, imala je 34 godine. „Izganjala sam mirovinu, nisam više za rad. Nemam živaca”, kaže Vesna. Dok priča, lomi prste pod stolom. Danas ima 52 godine, a izgleda deset godina starije.

Kad je zapucalo u Sarajevu, najvažnije joj je bilo skloniti djecu. Kad se vratila, Sarajevo je bilo podijeljeno. S kolegom iz autobusa je izašla na Grbavici koja je bila u srpskim rukama, ali Vesna se nije bojala, i sama je Srpkinja.

„Kolegu sam pričekala ispred zgrade da skoči u stan i presvuče se. Više ga nisam vidjela”, objašnjava Vesna. Zgrabili su je pred ulazom. Nakon 10 dana su je pustili. U četvrtak je dala iskaz tužiteljstvu protiv Veselina Vlahovića Batka, optuženog za strašne zločine na Grbavici. Vlahović je izručen iz Španjolske, a tereti ga se za 54 kaznena djela: ubojstva, mučenja i silovanja.

Vesna je nedavno došla u udruženje Žene žrtve rata. „Ovdje sam našla puno žena koje su prošle isto. Da mu svaka otkine komadić, od njega ne bi ostalo ništa”. Njezin je iskaz jedan od 113 iskaza žena koje je Vlahović silovao. „Tužitelj samo što nije zaplakao. I pitam ja njega: zar vi mislite da bih se ja mogla zaljubiti u njega”, kaže Vesna, lomeći prste.

„Ne mogu ja ništa zabraniti, ali borit ću se svom snagom protiv ponižavanja žrtava”, kaže predsjednica udruženja Bakira Hasečić.

Digle su se na noge kad su čule da Angelina snima film o djevojci, Muslimanki, koja se zaljubi u Srbina koji ju je silovao. Za žene koje su to preživjele to je laž, ublažavanje strašne istine. Vesna ne može niti zamisliti da bi joj neki muškarac bio zanimljiv, a kamoli da bi se mogla zaljubiti. Razvedena je. Ne može spavati, pije tablete.

„Druga je priča možda da se to dogodi sada, on nju siluje, pa se sljedeći dan upoznaju i zaljube. Ne znam, možda je moguće. Ali u ratu, gledaš hoćeš li ostati živ, gdje ti pada na pamet ljubav. Nemoguće”, tiho govori Vesna.

U glavama onih koji nisu okusili rat predodžbe o ljubavi stvorene su na temelju holivudskih filmova gdje su ratne strahote dobra kulisa za ljubavne priče. Sam rat, pak, njima je priča o junaštvu, a ne o patnji i neprekidnom mrcvarenju.

'Uopće nas ne razumiju. Sve bi nas prodali za šaku eura’

„Koliko je mladih žena prošlo kroz to i nikad neće biti majke jer uopće ne mogu zamisliti da bi bile s muškarcem? Koliko je žena ostavilo svoje muževe ili se sasvim odijelilo od njih? Ništa ne znaju oni koji misle da bi se neka mogla zaljubiti u dželata”, poručila je šefica udruge Bakira Hasečić.

Ogorčena je na one iz Sarajeva koji je sad napadaju: „Sve bi nas prodali za šaku eura. Normalno da im se mili para na tuđu emociju”. Dva puta je svjedočila u Haagu o strahotama koje je prošla. Izgubila je 27 članova obitelji.

Procjenjuje se da je 25.000 žena u ratu u BiH bilo žrtvama silovanja. Silovanja je bilo u svim ratovima otkad je svijeta, no tek nakon ovoga prvi je put donesena presuda za silovanje kao ratni zločin, i to upravo u haaškom procesu protiv krvnika iz Bakirina Višegrada.

Ona danas ima traume i kad ide frizeru jer tamo vidi britve kakve je krvnik koristio. „Svaki put kad moram ginekologu, ja se vratim u 1992.”

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.